Ukraina: Sivile liv og infrastruktur må beskyttes
Når eksplosive våpen brukes i byer, rammer det sivile, barn, familier og eldre. Konsekvensene av angrepene er at mange har mistet hjemmene sine, bare uker før vinterkulden setter inn.
Etter et døgn med voldsomme angrep over store deler av Ukraina er ødeleggelsene omfattende og situasjonen vanskelig for mange mennesker.
– Bruken av eksplosive våpen i befolkningstette områder setter sivile liv i fare. Dette ser vi veldig tydelig i Ukraina nå, sier Bernt G. Apeland, generalsekretær i Røde Kors.
Gjennom det siste døgnet har Ukraina Røde Kors vært ute i områdene som har blitt angrepet for å gi medisinsk førstehjelp, psykososial førstehjelp samt hjelpe til med evakuering. Når krigen utkjempes i byer, er ofrene helt vanlige mennesker.
Behov for forsyninger
Siden krigen i Ukraina eskalerte i slutten av februar i år har Røde Kors sendt nesten 200 tonn med nødhjelp, blant annet medisinske forsyninger, som det nå er stort behov for.
– Når det er store angrep har sykehusene ofte behov for å få nye forsyninger av medisinsk utstyr. På bakgrunn av behov fra våre kollegaer i Ukraina har vi også sendt mange tusen sekker med førstehjelpsutstyr, som vi vet det er stort behov for nå, og som redder liv, sier Apeland.
Nå er det et skrikende behov for etterforsyninger. Utstyret som er sendt fra Norge har blitt fordelt ut over hele landet.
– Ødeleggelsene vil sette mange liv i fare
– De menneskelige lidelsene krigen i Ukraina forårsaker er omfattende og ufattelig, sier Apeland.
Med vinteren rett rundt hjørnet vil mange lide på grunn av kulden, uten å ha et hjem å varme seg i. I verste fall vil innbyggere fryse i hjel.
– Bolighus, vannforsyning, strømforsyning, skoler, sykehus, broer og veier har blitt ødelagt. Disse ødeleggelsene vil sette mange liv i fare og konsekvensene kommer til å vare i lang tid framover.
Røde Kors har så langt sendt 192 tonn med utstyr som kirurgisk forbruksmateriell, førstehjelpsutstyr, tepper, senger, bårer, varmeovner, utstyr til nyfødte, lagerhaller og biler, samt utstyr for å sikre rent vann.
Sammen med Ukrainsk Røde Kors drifter Røde Kors i Norge 16 medisinske helseklinikker i Ternopil og Khmelnytskyj. Over 30.000 mennesker har fått helsehjelp fra disse, hvor 102 ansatte bidrar. I tillegg har 1.400 lærere og internt fordrevne blitt kurset i førstehjelp.