Nærbilde av logo på jakke til en fra Hjelpekorpset Vis bildetekst
(Foto: Røde Kors/Olav A. Saltbones)

Forventer massiv sommerutfart etter pandemien

Røde Kors styrker sin beredskap for turgåere over hele landet denne sommeren, og oppfordrer alle til å friske opp egen førstehjelpskunnskap og fjellvettreglene.

Sommeren er den travleste tiden for frivillige i Røde Kors Hjelpekorps hva angår antall skader og søk- og redningsoppdrag.

I sommermånedene deltar Hjelpekorpset i rundt 500 oppdrag, noe som tilsvarer 5 aksjoner hver eneste dag.

Vi håper det ikke blir for mange alvorlige hendelser, men er klare til å rykke ut på kort varsel

Kenneth Gulbrandsøy, nestleder i Landsråd Røde Kors Hjelpekorps

Flere turister fra utlandet

Reiselivsnæringen har lenge meldt om fullbookede hoteller og stor interesse for ferie i Norge både blant innbyggerne og tilreisende fra andre land.

Derfor gjør Røde Kors seg nå klar for en travel sommer. Hjelpekorps som av erfaring vet at de har flere oppdrag på sommeren styrker beredskapen.

Spesialttrente frivillige

– Mange av våre frivillige bruker deler av sommerferien til å være i beredskap for sitt nærmiljø, sier nestleder i Hjelpekorpsets landsråd, Kenneth Gulbrandsøy.

Hjelpekorpset har spesialtrente frivillige som bistår i krevende redningsoppdrag på fjellet og langs sjøer og elver året rundt. Om sommeren ser Røde Kors en markant økning spesielt av turgåere som skader seg, eller går seg bort.

En kvinne og en mann snakker sammen.
Justis- og beredskapsminister Emilie Inger Mehl åpnet sommerberedskapen til Røde Kors. Her med nestleder i Hjelpekorpsets landsråd, Kenneth Gulbrandsøy. (Foto: Røde Kors/Olav A. Saltbones)

Tre oppfordringer

– Denne sommeren oppfordrer vi alle innstendig om å friske opp førstehjelpskunnskapene sine, lære seg å navigere med kart og kompass og være flinke til å pakke litt ekstra i tursekken selv på dagsturer, sier Gulbrandsøy, som har tre klare oppfordringer:

  • Ikke stol på mobiltelefonen som navigasjonsverktøy. Både batteri og dekning kan svikte og da er grunnleggende kart og kompass-kunnskap gull verdt.
  • Pakk alltid ekstra mat og klær selv for korte dagsturer. Været kan skifte fort i norsk natur og nedkjøling og utmattelse kan skape store problemer selv på enkle turer.
  • Bruk redningsvest i båt og bad aldri alene. Ha respekt for vann i alle former, det være seg havet, elver eller badeplasser i idylliske skogstjern.