Dramatisk økning i underernæring i Syria
Konsekvensene av over et tiår med krig treffer nå store deler av befolkningen i Syria. Fattigdom har blitt hverdag og nå øker antallet underernærte barn som trenger helsehjelp.
På et barnesykehus i Aleppo forteller legen at antallet underernærte barn har økt drastisk de siste årene.
Babyen Aliaa er 5 måneder. Det er tredje gang moren Samira Ghanem søker helsehjelp fordi den lille jenta ikke får i seg nok næring. Først oppsøkte de Syrisk Røde Halvmåne sin mobile helseklinikk som besøker hjembyen hennes en gang i uken. Derfra ble hun transportert de tre timen det tar å komme til sykehuset i Aleppo, fra hjemmet Maskane, som ligger i nærheten av byen Raqqa.
– Jeg er så lei meg fordi jeg ikke har penger til å kjøpe morsmelkerstatning til babyen, forteller moren til barnet, Samira Ghanem.
Fra fem til 50 pasienter om dagen
Legen som følger opp helseinnsatsen til Syrisk Røde Halvmåne i Aleppo forteller hvordan situasjonen har blitt stadig vanskeligere de siste årene.
– Da jeg begynte å jobbe på avdelingen for underernærte barn for fire år siden, hadde vi omtrent fem pasienter hver dag. Nå kan vi ta imot 50 pasienter om dagen.
Foreldre har rett og slett ikke penger til mat til barna sine. Selv om krigshandlingene ikke er lenger pågår mange steder i Syria, har konsekvensene av over 11 år med krig, pandemi, internasjonale sanksjoner og en kollaps i økonomien ført størstedelen av befolkningen ut i fattigdom.
Vanskelig økonomisk situasjon
Også på helsestasjonen i Sahkour, Aleppo, som Røde Kors i Norge støtter øker pågangen av pasienter stadig. Her kommer i hovedsak mødre med barn for å få helsehjelp. Nå øker også antallet underernærte barn som blir bragt til helsestasjonen.
– Det er i hovedsak på grunn av den økonomiske situasjonen som er vanskelig nå. I tillegg er det vanskelig å få tak i medisiner og det er mangel på mat på markedet, sier legen fra Syrisk Røde Halvmåne.
Krisene i kø
Jørgen Haldorsen som leder Røde Kors i Norge sin internasjonale avdeling var nylig i Syria for å følge opp arbeidet Røde Kors er involvert i der.
– Krisene står virkelig i kø for Syria. Nå har også alle landets provinser hatt koleratilfeller. Det er trist å se hvordan behovene øker. Nå trenger 14,6 millioner mennesker hjelp fra humanitære organisasjoner, av en befolkning på 21,7 millioner mennesker, sier Haldorsen.
Store vannprosjekter
Tilgangen på trygt drikkevann gjør situasjonen vanskelig mange steder. Også i mange byer er befolkningen avhengig av vann som kjøres ut på tankbiler. Vannet er ikke alltid av god kvalitet.
Fordi over halvparten av helsearbeiderne i landet har reist og kapasiteten til å reparere vannforsyninger og annen helt nødvendige tjenester er liten, har Røde Kors i mange år jobbet for å kunne tilby helsetjenester og få vann fram gjennom rørene.
– I Syria jobber vi med store prosjekter som for eksempel å sikre vanntilførselen til en hel by. Vi jobber med vannforsyningen blant annet til Aleppo og Damaskus, og når vannet når fram gjennom rørene er det millioner av mennesker som får glede av det. Et av vannprosjektene i Aleppo skal sørge for vann til over 2 millioner mennesker, 40 prosent av innbyggerne i byen vil få vann gjennom pumpestasjonen og vannreservoaret som vi jobber med å reparere, forteller Haldorsen.
Norges Røde Kors støtter nå Syrisk Røde Halvmåne og jobber sammen med de lokale vannmyndighetene for å rehabilitere de 3 enorme vannmagasiner som hver er 5000 kvadratmeter, som ble ødelagt da krigen raste midt i Aleppo by.
Teltsykehus flytter inn i hus
I tillegg til vannprosjekter jobber Røde Kors med helsehjelp, over store deler av landet. Feltsykehuset basert på telt som Røde Kors etablerte i Al Hol-leiren nordøst i Syria sommeren 2019 er oppgradert og har flyttet inn i bygninger som bedre tåler de vanskelige værforholdene i området. Dette gir også et bedre helsetilbud til de som bor i leiren.
– Hver dag får i gjennomsnitt 50-60 pasienter hjelp på sykehuset, og antallet øker gradvis. I 2021 ble det gjennomført 11.000 medisinske behandlinger ved Røde Kors sitt feltsykehus i Al Hol-leiren, som i dag driftes av Den internasjonale Røde Kors-komiteen (ICRC) og Syrisk Røde Halvmåne, sier Haldorsen.
I et halvt år var lille Omar innlagt på sykehuset. Han fikk store brannskader da de brant bål utenfor teltet for å varme seg litt. Nå er føttene som ble verst forbrent bedre igjen, men han har hatt tett oppfølging fra det psykososiale teamet hele veien. Omar kjenner alle som jobber på sykehuset, og alle vil snakke med han når han nå er innom to dager i uken på fysikalsk behandling. De har til og med vært med han inn på operasjoner fordi han har vært mye redd.
Oppgraderingen av sykehuset har økt sengekapasiteten fra 28 til 36, gitt bedre plass og forbedret ventilasjonen. Sykehuset er rett og slett forbedret for både pasienter og helsepersonell på sykehuset. Forbedringene gjelder også både for smittevern og privatliv. Sykehuset driftes av et team på 57 ansatte fra ICRC og Syrisk Røde Halvmåne. Det er leger, sykepleiere, jordmødre, laboratorium-teknikere, røntgenteknikere og andre støttefunksjoner.