Kvinne reddes til kai med livbøye

1 av 4 usikre på sikkerhet ved sjøen

En stor andel av de spurte i en ny spørreundersøkelse vet ikke om de klarer å håndtere utfordrende situasjoner på sjøen eller havet.

Statistisk sett er en stor andel av de som omkommer ved drukning menn over 60 år. I den ferske undersøkelsen fremkommer det at menn i mye større grad enn kvinner har tro på egne ferdigheter til sjøs.

– Denne gruppen trenger å få ekstra oppmerksomhet og oppfølging fra egen familie og venner til å innse at bruk av redningsvest og å innse egne begrensninger er en viktig del av det å være trygg langs og på sjøen. Bruk av redningsvest er det enkleste og mest effektive virkemiddelet mot drukning.

Gi far, onkel og bestefar klar beskjed om de tar unødvendige sjanser

Sølve Kiviranta, Røde Kors

– Skremmende høyt

I undersøkelsen utført av Opinion for Røde Kors, svarer 37 prosent av de spurte at de skal være ved sjøen i Norge i sommerferien.

bjorgvin_bilde
HJELP PÅ SJØEN: Frivillige fra Bergen Røde Kors bistår en seilbåt. ILLUSTRASJONSFOTO: Røde Kors

Sommeren er høysesong både for bading og båtliv, men hele 26 prosent av de spurte svarer at de ikke klarer å håndtere utfordrende situasjoner til vanns (sjøen og/eller havet).

– Dette tallet er skremmende høyt og viser at vi har en vei å gå for å gjøre flere i stand til å ta vare på andre og seg selv ved og på sjøen, sier Kiviranta.

Viktig å passe på hverandre

Ferierende som ikke er vant til å ferdes langs eller på havet kan komme i situasjoner de ikke er kjente med når de reiser til kystområdene våre. Da er det ekstra viktig å passe på hverandre og ikke ta sjanser, sier han.

Røde Kors Hjelpekorps har følgende råd til alle som nå setter kursen mot sjøer, strender og havet:

  • Bruk redningsvest. Den redder liv!
  • Ikke innta for mye alkohol når man er ved sjøen. Nærmere 70 prosent av alle drukningsulykker skjer ved bading eller fall fra land. Alkohol svekker evnen til å komme seg i land selv.
  • Ikke bad alene, og følg alltid med på de du er sammen med. Det viktigste er å telle hoder og være obs på både voksne og barn som bader. Stille drukning, der den som har fått problemer under bading ikke roper om hjelp, er dessverre vanlig.
  • Alle som har fått vann i lungene bør undersøkes av lege, selv om det ser ut til å ha gått bra. Såkalt sekundærdrukning, der lungene fylles med vann fra kroppen opptil flere timer etter uhell i vannet, er et sjeldent fenomen, men for å være på den trygge siden bør legevakt likevel alltid oppsøkes etter nesten-drukning.

Les også: Husk dette på fjellturen i sommer