Fire tips til en trygg tur i vinterferien
Røde Kors forventer stor utfart når Norge tar vinterferie de neste ukene og ber alle være ekstra obs på usikker is og snøskredfare. Her er fire tips til en trygg tur fra Hjelpekorpset.
– Vi i hjelpekorpset gleder oss til å se stor aktivitet ute i naturen de neste ukene og håper mange kommer seg ut både i fjellet, i skogen og langs sjøen sier Kjersti Løvik, landsrådsleder i Røde Kors Hjelpekorps.
Våre frivillige er som alltid i beredskap og klare til å yte bistand der det trengs
Løvik oppfordrer likevel alle til å ta ansvar for egen sikkerhet, slik at man kan unngå å måtte tilkalle hjelp eller skape unødvendige utfordringer for seg selv. Her følger fire tips fra landsrådslederen for en trygg tur i vinterferien.
1. Planlegg turen godt
Sjekk værmeldingen nøye, også like før du går ut på tur og underveis I disse dager er også både flom- og skredvarsler viktige, og du finner dem på varsom.no.
Løvik minner om at Fjellvettreglene er et viktig verktøy for planlegging av turer både i fjellet, i skogen og langs sjøen.
– Vi kan ikke få sagt ofte nok at Fjellvettreglene må hentes opp allerede i planleggingsfasen av turen. Skal du i ukjent terreng, er det et godt tips å søke informasjon fra folk som er kjent i området. Går du alene må du si fra hvor du går og avtale tidspunktet du har tenkt å komme hjem, sier Løvik.
2. Pakk alltid litt mer klær og mat enn du tror du kommer til å trenge
– Dagstursekken bør pakkes slik at du også er forberedt på å bli overrasket av dårlig vær. Mitt tips er å pakke et fullt sett med ullplagg i en vanntett pose og alltid sørge for å ha rikelig med vann og mat i sekken. Hvis du i tillegg har med deg en vindsekk som kan gi deg ly, øker du sjansene betraktelig for å unngå nedkjøling og utmattethet hvis du får vansker på turen, sier landsrådslederen.
I tursekken bør du også ha med førstehjelpsutstyr, ekstra batterier til mobiltelefonen, lommelykt og kart og kompass. Les utfyllende artikkel om hva du bør ha med i sekken her.
3. Vær ekstra oppmerksom på skredfare og usikker is
Sjekk varsom.no som både har varsler for skred, is og andre typer naturfare. Les også den forklarende teksten. Selv moderat skredfare kan være farlig.
– Den perioden vi går inn i nå er høysesong for naturlig utløste skred. Det betyr at snømasser kan løsne og føre til snøskred som når langt utover flatere områder. Om ditt fjellområde ikke omfattes av skredvarslingene, må du hente informasjon om skredfare fra andre steder. Kontakt gjerne Røde Kors der du bor. Akkurat nå oppfordrer vi alle til å være ekstra forsiktige også ved ferdsel på islagte og snødekte vann, sier Løvik.
Les mer om hvordan du kan unngå snøskred her
4. Vær villig til å endre turplanene eller å avbryte turen ved værendringer.
– Været kan endre seg raskt. Det er fantastisk at vi i landet vårt kan oppleve toppturer i verdensklasse, men er vær- eller skredvarselet for usikkert, er det tryggest å spare den mest spektakulære turen i bratt terreng til det blir bedre vær. Legg alltid en plan B, slik at du både før turen og underveis, har muligheten til å endre planene på en trygg måte, sier Løvik.
– Du kan være den som redder deg og turfølget ditt om du våger å si fra at du er utrygg og ønsker å avbryte turen