En lapp med et juleønske henger på et juletre: Jente 9 år ønsker seg en hårstrikk. Vis bildetekst
Rundt omkring i hele Norge skrives det lapper med ønsker, handles inn og pakkes det inn julegaver til barn fra lavinntektsfamilier for å sørge for at også de får en helt vanlig jul. I Notodden Røde Kors er en av mange lokalforeninger som bidrar med ønsketrær, der barna kan sende inn ønskene sine. Foto: Kjersti Veel Krauss/Røde Kors

Røde Kors slår fattigdomsalarm: – Vi må drive ren humanitær hjelp i Norge

En av fire spurte foreldre i en ny Opinion-undersøkelse sier de eller noen i familien enten har gått sulten til sengs, sløyfet måltider eller spist mindre på grunn av dårlig råd den siste tiden.

Tallene fra undersøkelsen, som er gjort i desember i år, viser at det nå ikke bare er mennesker i typiske lavinntektsgrupper som ikke klarer å få endene til å møtes.

– Dette er dypt urovekkende tall som ikke hører hjemme i Norge i 2023. Dette betyr at vi alle kjenner noen som sliter nå, og at dyrtiden allerede har satt dype spor her hjemme

Anne Bergh, generalsekretær Røde Kors

I den landsomfattende undersøkelsen hvor et representativt utvalg på 1005 personer har svart på spørsmål, sier mer enn to av ti at de har spist mindre, sløyfet måltider og/eller gått sultne til sengs på grunn av den høye prisveksten. For foreldre som har barn som bor hjemme, har mer enn én av fire oppgitt det samme.

En kvinne med en tralle fylt med grøtris i en gymsal fylt med matvarer og gaver
Frivillige i Nordhordaland Røde Kors har jobbet på spreng for å få 359 matkasser klare før jul til familier som sliter med økonomien. (Foto: Nordhordaland Røde Kors)

– Vi ser en tydelig forverring av levekår for mange i Norge det siste året. De økonomiske forskjellene øker, og vi får stadig flere forespørsler om ren humanitær hjelp her hjemme i Norge, sier generalsekretær Anne Bergh.

Store behov for mat

Rapportene fra lokalforeninger i Røde Kors rundt i landet er nedslående. Ungdommer oppsøker Røde Kors utenfor åpningstiden for å spørre om mat, foreldre ber om penger til å kjøpe dyner, og unge spør om å få med seg pledd hjem fra aktivitetshus fordi det er kaldt hjemme.

En mann står i en garasje omgitt av matkasser
Nordre Land Røde Kors er en av mange lokalforeninger som deler ut matkasser før jul. (Foto: Nordre Land Røde Kors)

– Vi og andre organisasjoner må nå drive ren humanitær hjelp her i Norge, sier generalsekretæren.

Alle Røde Kors’ lokalforeninger i de 15 kommunene hvor flest barn og unge vokser opp i familier med dårlig råd, opplever økt pågang på grunn av dyrtiden.

Sviktes av samfunnet

I mange av Røde Kors’ aktiviteter er matservering en sentral og integrert del av aktiviteten. De siste månedene har mange måtte skalere opp matserveringen, og kjøper nå inn langt mer mat enn før på grunn av økte behov.

Lokalforeningene til Røde Kors melder om at det i år er større etterspørsel etter matservering. Frivillige blir ringt opp av fortvilede mennesker, der mange rett og slett er sultne og forteller om hjerteskjærende utfordringer.

– Vi har sagt før at samfunnet svikter de med aller minst penger, men den sosiale krisen stadig flere nå opplever sender et kraftig signal til oss alle, både organisasjoner og politikere: Tiltak for å endre utviklingen må på plass.

Anne Bergh, Generalsekretær Røde Kors