Nærbilde av hender som holder i et rekkverk på vei inn i et fly Vis bildetekst
(Arkivbilde: ICRC)

Røde Kors bistår i utvekslingen av 900 fanger i Jemen

En stor operasjon for å utveksle fanger mellom partene i konflikten i Jemen gjennomføres i midten av april. Den internasjonale Røde Kors-komiteen (ICRC) bidrar som nøytral mellompart.

– Det er partene i konflikten som har blitt enige om denne utvekslingen. Den internasjonale Røde Kors-komiteen (ICRC) hjelper til med den praktiske gjennomføringen, som en nøytral mellompart, sier seniorrådgiver i Røde Kors Scott M. Sandvik. 

Det er en omfattende logistikkoperasjon som pågår over flere dager. Den internasjonale Røde Kors-komiteen (ICRC) bidrar med tilrettelegging og logistikk, men har ingen påvirkning på hvilke fanger som skal være en del av denne utvekslingen. 

Mange blir gjenforent med familiene sine

– Denne utvekslingen fører til at mange vil få se sine familier igjen. Dette er et symbol på håp og humanitet midt i krigens grusomheter. Et lyspunkt som er viktig i Jemen etter mange år med krig, sier Sandvik. 

Som en nøytral mellompart legger Røde Kors til rette for løslatelse og transport av fanger, tilbake til deres hjemland eller til det distriktet de tilhører. Også Jemen Røde Halvmåne og Saudi-Arabia Røde Halvmåne hjelper til med medisinsk støtte og bistår de som trenger hjelp til å komme seg på eller av flyene.

Ryggen til en person med Røde Kors-vest på
(Foto: ICRC)

Nøytral og upartisk tilrettelegger

– Vi er spesielt glade for at Den internasjonale Røde Kors-komiteen kan spille en viktig rolle som nøytral og upartisk tilrettelegger for denne fangeutvekslingen. Vi håper at dette kan være med på å bygge en bro mellom partene for videre dialog. Det Jemens befolkning trenger er en slutt på kamphandlingene. Partenes vilje til å legge til rette for humanitær hjelp er også livsviktig for befolkningen i Jemen akkurat nå, og i tiden fremover, sier Sandvik. 

Utvekslingen er et resultat av samtalene som ble avsluttet i Sveits i 20. mars, hvor partene i konflikten planla denne operasjonen. Samtalene var tilrettelagt av ICRC og FN. 

Dette gjør ICRC: 

  • Som nøytral mellompart legger Røde Kors til rette for prosessen med løslatelse og transport av fangene. 
  • Røde Kors er ikke involvert i prosessen med å velge ut hvilke fanger som skal løslates. 
  • Følger med i arbeidet med å identifikasjon av de som partene har valgt ut. 
  • ICRC intervjuer alle fangene for å sikre at løslatelse er frivillig, inkludert muligheten til å bli transportert til områder som kontrolleres av den andre parten i konflikten. 
  • ICRC skaffer penger for å dekke utgifter til reise og andre kostnader som kan dukke opp når fangene som løslates er på vei hjem. 
  • Dersom det er mindreårige blant de som løslates kontakter vi deres familier og sikrer at de kan gjenforenes på en trygg måte. 
  • I etterkant av operasjonen med løslatelse vil ICRC holde kontakt for å garantere at de som har blitt løslatt har det bra, og sørge for at de har den hjelpen de trenger. 
  • Slike operasjoner har til hensikt å få slutt på lidelsen til familier som har vært borte fra sine kjære.