Bilde av to sykepleiere i felt for Røde Kors

To norske sykepleiere hedres for sin internasjonale innsats

Sykepleierne Åge Bøyum og Hilde Marie Nilsen er i år tildelt Florence Nightingale-medalje for sin innsats. Medaljen er den høyeste utmerkelsen en til sykepleiere gjennom Røde Kors.

Begge sykepleierne har i en årrekke vært aktive og tatt oppdrag for Røde Kors, Den internasjonale Røde Kors-komiteen (ICRC) og Det internasjonale Forbundet av Røde Kors- og Røde Halvmåneforeninger (IFRC).

Bilde av en medalje
Florence Nightingale-medaljen er den høyeste utmerkelsen som deles ut i Røde Kors internasjonalt.

– Vi gratulerer begge to med utmerkelsen! Dette er en stor anerkjennelse av den viktige innsatsen Åge Bøyum og Hilde Marie Nilsen har vært med på. De har reddet liv og bidratt til å gjøre livet bedre for mange mennesker over flere tiår. Vi vet også at det som regel er krevende arbeidsforhold for sykepleiere i felt, og at innsatsen krever mot. Norges Røde Kors er stolte over å ha delegater som de to som bruker tiden sin og kunnskapen sin på oppdrag for Røde Kors, sier generalsekretær i Røde Kors, Anne Bergh.

Begge er overrasket over medaljen

De to sykepleierne, som begge har jobbet en årrekke for Røde Kors, ble begge overrasket over tildelingen.

- Jeg fikk vite fra en kollega i ICRC at jeg hadde fått medaljen, men trodde først det var en misforståelse. Det er veldig hyggelig og det er en voldsomt stor ære å motta denne medaljen

Åge Bøyum

Åge Bøyum kom nettopp tilbake fra et oppdrag for ICRC i Ukraina, hvor han i et halvt år transporterte medisiner og medisinsk utstyr til sykehus sørøst i landet. I en ny podcast fra Røde Kors blir vi med Åge på feltreise. Hør podcasten på Apple eller Spotify.

Også Hilde Marie Nilsen hadde samme reaksjon.

– Jeg ble skikkelig overrasket da jeg fikk beskjed om at Florence Nightingale-medaljen skulle tildeles meg. Føler meg beæret og ydmyk, men også veldig stolt og glad over å motta en hederspris, forteller Nilsen.

En kvinne i grønt sykepleierunifor med Røde Kors emblem på brystet sitter i et telt
Hilde Marie Nilsen har lang erfaring som delegat for Røde Kors. Her fra Al Hol leiren i Syria i 2019. (foto: Olav A. Saltbones/Røde Kors)

Alle oppdrag er spesielle

Både Bøyum og Nilsen har lang erfaring som sykepleiere for Røde Kors på internasjonale oppdrag og har blant annet gjort mange oppdrag på Røde Kors sine feltsykehus.

– Alle oppdrag er spesielle på sin måte. Men det oppdraget som har satt mest spor er da jeg jobbet på feltsykehuset i Banda Aceh i Indonesia etter tsunamien. Det var mange sterke inntrykk, samtidig som vi var et godt team som jobbet veldig fint sammen, forteller Bøyum.

På oppdrag som sykepleier for Røde Kors er det ofte mange sterke inntrykk i jobben med å gi helsehjelp der behovene er størst.

- Jeg vet at når jeg reiser ut kan jeg ikke redde verden, men jeg kan redde livet til et enkeltmenneske.

Hilde Marie Nilsen

– Hvis jeg skal trekke frem et oppdrag må det bli mitt første oppdrag i Sudan i 2008. Det var det første av mange og jeg var endel av et mobilt kirurgisk team og reiste på forskjellige oppdrag til mange steder langt fra allfarvei. Da brukte vi blant annet lasteplanet som operasjonsstue. Jeg lærte også mye om meg selv på dette oppdraget. Det var et spennende, utfordrende og noen ganger frustrerende oppdrag, men utrolig lærerikt, forteller Nilsen.

Medaljen har vært delt ut siden 1912 av Den Internasjonale Røde Kors-komiteen, og dette er den høyeste utmerkelsen en sykepleier kan få gjennom Røde Kors.