230802_Stryn_RK Vis bildetekst
Det har vært hektiske dager for Røde Kors hjelpekorps i sommer. Dette bildet er fra en øving tauredningsgruppa til Stryn, Olden og Vikane Røde Kors hadde i sommer. (Foto: Stryn Røde Kors)

Ustadig vær har ført til mange redningsoppdrag på Vestlandet

Mange turister og ustadig vær har ført til ekstra mange hjelpeoppdrag på Vestlandet for Røde Kors sine hjelpekorps i juli.

Fjellvandrere bør være godt forberedt på det ustadige været som vil prege fjellheimen i Sør-Norge i uka framover, oppfordrer Kenneth Gulbrandsøy, nestleder i landsråd hjelpekorps i Røde Kors.

I Hordaland-distrikt har det vært ny rekord i antall hjelpeoppdrag for Røde Kors i juli, det rapporteres om en mer travel sommer enn normalt i Sogn og Fjordane-og i Møre og Romsdal, hvor de har vært kalt ut på oppdrag 11 ganger de siste ti dagene.

– En foreløpig gjennomgang av antall redningsoppdrag, viser at Vestlandet og Nord-Norge skiller seg ut med en økning i antall oppdrag og skader i juli måned, sier Gulbrandsøy.

I andre deler av landet har det vært en mer normal sommer på fjells og til sjøs for hjelpekorpsene. Enkelte steder har det vært roligere enn normalt.

– På Rjukan har vi bare hatt fire oppdrag i løpet av juli. Det er svært lite sammenliknet med i fjor, da vi hadde tolv oppdrag i samme periode, sier Gulbrandsøy. 

Mannskap fra Røde Kors hjelpekorps ved en bre.
Mannskap frå Naustdal Røde Kors under søk etter en savnet mann. Flere hjelpekorps deltok i leteaksjonen. (Foto: Naustdal Røde Kors)

Skiftende vær 

Den foreløpige oppsummeringen er at været er styrende for hvor mange oppdrag det blir for de frivillige i hjelpekorpsene. 

Det er mye skiftende vær rundt omkring i landet, så det er viktig å være utstyrt for det. Pakk med deg ekstra klær og utstyr, slik at du er i stand til å ta vare på deg selv. Selv om det virker varmt, forandrer været i fjellet seg fort.

Kenneth Gulbrandsøy, nestleder i landsråd hjelpekorps i Røde Kors

Værvarselet den første uka i august viser at det skiftende været fortsetter, og at det er lett å bli overrasket av dårlig vær selv om dagen kan starte bra.  

I august blir også kveldene litt mørkere, så man må ta litt mer hensyn for å rekke hjem fra turen.  

Hjelpekorpserne ser ofte at mange legger ut på langtur i enkle joggesko, noe som verken er bra for beina eller spesielt lurt om det begynner å regne og blir glatt. Gulbrandsøy vil derfor å minne om at godt fottøy er en viktig del av turantrekket:   

– Folk flest kler seg godt, men mange bommer på fottøyet. Hvis man kun bruker vanlige joggesko på tur, er det lett å skli og tråkke over. Om man investerer i gode terrengsko for fjellet, vil mange unngå skader som gnagsår og vonde sår, eller større skader som forstuelse og ankelbrudd. Har du fottøyet på plass, er halve jobben gjort. Da blir også turen bedre, sier Gulbrandsøy. 

operativt møte med hjelpekorps under leteaksjon.
Hjelpekorps fra hele Nordfjord deltok under en leteaksjon etter en savnet person i sommer. Personen ble funnet i god behold. (Foto: Eid Røde Kors Hjelpekorps)

Mobil kan gjøre det lettere å bli reddet 

Varme klær, vann og ekstra mat er fint å ha med på tur, og kan være til god hjelp dersom den blir lenger enn planlagt. Man bør også ha med en nødlader til mobilen, i tilfelle du skulle få behov for å komme i kontakt med noen.  

Det at folk alltid har med seg mobiltelefon på tur, kan gjøre arbeidet enklere for redningstjenesten. Man kan ringe 112 og fortelle hvor man er, eller så kan signalene spores. Flere ganger har dette gjort at mennesker er blitt funnet tidligere.

Kenneth Gulbrandsøy

 

I tillegg har mobilen GPS og kart. Men husk at man ikke alltid kan stole på den i alle situasjoner. Får du ikke dekning, gå etter hjelp eller forsøk å varsle på annen måte.   

– Husk og at ikke alle kartapper er egnet for tur. Last derfor ned en kartapp på telefonen, og lær deg å bruke den før du går ut, det er god beredskap. Og sist, men ikke minst - tilpass turen etter evne og forhold, sier Gulbrandsøy.  

Les også: Dette bør du ha med deg i dagstursekken