Medisinsk utstyr levert til Sudan Vis bildetekst
Første sending med tiltrengte medisiner og annet medisnsk utstyr kom endelig frem til Sudan søndag 30. april. (Foto: ICRC Sudan)

Første fly med sårt tiltrengt hjelp landet i Sudan

Søndag kom endelig det første flyet med medisiner og medisinsk utstyr til Sudan. Alle sykehus har nå akutte eller kroniske behov.

8 tonn med medisiner og medisinsk utstyr fra den internasjonale Røde Kors' komiteen landet i Port Sudan søndag 30. april. Den sårt tiltrengte sendingen leveres til sykehus og Røde Halvmåne-frivillige som gir livsviktig helsehjelp til menneskene som er såret i kampene i Sudan.

– Etter to uker med konflikt er flertallet av sykehusene ute av drift. Alle sykehus har medisinske behov, enten akutte eller kroniske. De må få hjelp snarest. Konflikten har allerede forårsaket for mange fullstendig unødvendige dødsfall, og forhåpentligvis kan de sivile endelig få dekket noen av sine mest nødvenige helsebehov, sier Ramon Olaf Broers, seniorrådgiver i Røde Kors.

Helsearbeidere i Sudan har vært i en umulig situasjon de siste ukene. 

– De har måttet behandle de sårede uten vann, elektrisitet og grunnleggende medisinsk utstyr, forteller Patrick Youssef, regiondirektør for Den internasjonale Røde Kors' komiteen i Afrika.

– Logistikken knyttet til det å få inn medisiner og medisinsk utstyr midt i en aktiv væpnet konflikt har vært ekstremt vanskelig. Vi er lettet over å endelig ha fått utstyr inn i landet, sier Youssef videre.

Første nødhjelp levert til Sudan
Den første av forhåpentligvis flere sendinger med medisinsk utstyr er nå kommet frem til Sudan. – Det er viktig at partene i konflikten lar det medisinske utstyret leveres til sykehusene, sier Ramon Olaf Broers, seniorrådgiver i Røde Kors. (Foto: ICRC Sudan)

8 tonn med utstyr

Med i den første sendingen på 8 tonn med utstyr finner man blant annet anestesimidler, bandasjer og diverse kirurgisk utstyr. Det er planlagt å sende enda et fly med mediner og medisinsk personell.

– Jeg håper dette er den første av mange sendinger med utstyr. Det er ingen som har fått inn medisinsk hjelp eller utstyr siden 14. april, og det er avgjørende med hjelp og utstyr. Vi håper at denne første sendingen vil komme raskt frem til sykehusene i områdene hvor behovene for helsehjelp er enorme, forteeller Youssef.

Ber partene legge til rette for humanitær hjelp

– Det er nå veldig viktig at partene i konflikten opprettholder vilkårene for våpenhvilen og lar alt det medisinske utstyret leves til sykehusene, sier Broers.

De pågående kampene gjør det svært krevende å levere det sårt tiltrengte medisinske utstyret. Røde Kors ber partene om å legge til rette for at arbeidet til humanitære organisasjoner kan fortsette, og at man får levert utstyr. Helseinstitusjoner og medisinsk personell skal beskyttes, og transport av syke eller sårede skal ha sikkert leide.

Ifølge Verdens helseorganisasjon er over 4.700 mennesker såret i kampenene og nærmere 450 er døde.

Røde Kors oppfordrer partene til å respektere sine forpliktelser i henhold til internasjonal humanitær lov. Dette inkluderer å ta alle mulige forholdsregler for å unngå sivile skader og tap av liv, sikre rask tilgang og sikkerhet for ambulanser og medisinsk personell, behandle alle internerte humant, og sørge for at humanitære organisasjoner kan utføre arbeidet sitt.