Mennesker stabler pappesker med nødhjelp.

Enorme humanitære behov øst i Ukraina

De siste dagene har kampene i Bakhmut og i de nærliggende områdene blitt mer intense. Konsekvensene er store for sivile som lever under konstant bekymring for nye angrep.

– For hvert militære slag og hver kamphandling følger store lidelser for menneskene som lever i områdene. Mange kan ikke flykte, en del flykter bare noen kilometer unna og langs hele frontlinjen er det fortvilte mennesker i nød, sier Morten Tønnessen-Krokan, seniorrådgiver for Europa. 

Ifølge tall fra FN bor omkring 3.000 mennesker i Bakhmut i dag, et område hvor det tidligere bodde 72.000 mennesker. For de gjenværende er situasjonen alvorlig. De har behov for umiddelbar hjelp og beskyttelse. Hjem, sykehus, skoler og infrastruktur er ødelagt. 

– Det er mange eldre mennesker her. De har virkelig behov for hjelp, spesielt de som har lav pensjon. Denne hjelpen er veldig viktig.

Daniil (19), beboer i en landsby nær Bakhmut.

Nødhjelpen når frem

I løpet av de siste ukene har Røde Kors-bevegelsen fraktet flere tonn med nødhjelp til områder langs frontlinjen som er preget av kamphandlinger. Som følge av intensiveringen av kamphandlinger øker de humanitære behovene blant sivile. Mange bruker mesteparten av tiden sin i tilfluktsrom, med begrenset tilgang til mat, vann og sanitære fasiliteter. 

Kvinne i Røde Kors-uniform klemmer en gammel dame
Mange eldre har behov for humanitær hjelp. Her møter Italia Røde Kors en eldre kvinne som bor i Andriivka, øst i Ukraina. Foto: Italia Røde Kors

De som ikke har flyktet er ofte eldre, har redusert mobilitet eller funksjonsnedsettelser, mens andre nekter å flytte fra hjemmene sine eller allerede har flyktet fra nærliggende områder.  

– Situasjonen her er veldig vanskelig. Det er mye lyd og skummelt. I går fløy en rakett over hodene våre. Vi overlever knapt, sier Nikolai, en beboer nære Bakhmut. 

Enorme behov øst i Ukraina

Nødhjelpen som er fraktet til disse områdene er estimert å holde i en måned. Dette inkluderer mer enn 1.500 hygienepakker, hundrevis av solcellelamper og pledd. Det er også fraktet inn 17 tonn med mat. I tillegg er det levert 6.000 liter vann som er forventet å hjelpe mennesker i området i 10 dager. 

– Vi er svært bekymret for situasjonen øst i Ukraina. De siste ukene har Røde Kors-bevegelsen levert store mengder med nødhjelp, men estimatene for hvor lenge disse forsyningene holder viser hvor stort behovet for hjelp er.

Morten Tønnessen-Krokan, seniorrådgiver for Europa