En kvinne fra Afghansk Røde Halvmåne snakker med en eldre kvinne. Vis bildetekst
(Foto: IFRC)

Røde Kors øker innsatsen for å gi helsehjelp i Afghanistan

To tredjedeler av befolkningen i Afghanistan er avhengig av nødhjelp. Nå øker Røde Kors innsatsen for å gi flere tilgang til helsehjelp.

28,8 millioner mennesker trenger hjelp for å klare seg, i et land som ofte rammes av naturkatastrofer på toppen av en kritisk økonomisk situasjon.

Sanksjonene har forverret den humanitære situasjonen i landet. Sikkerhetssituasjonen er derimot forbedret. I 2021 var konflikten i Afghanistan sammen med Jemen den mest dødelige i verden. I 2022 er det en helt annen situasjon, med langt færre drepte.

En mann bærer en eske fra internasjonale Røde Kors
(Foto: IFRC/ Meer Abdullah Rasikh) Afghansk Røde Halvmåne deler sammen med Det internasjonale forbundet av Røde Kors- og Røde Halvmåneforeninger (IFRC) ut mat til familier.

– Forutsetningen for å forbedre den humanitære krisen er større nå, fordi sikkerhetssituasjonen har blitt bedre. Men sanksjonene er til hinder for at folk skal kunne klare seg selv. Dagens sikkerhetssituasjon gjør det lettere å både kunne få og gi god helsehjelp, sier Jørgen Haldorsen, utlandssjef i Røde Kors.

Støtter helseklinikker

Røde Kors i Norge støtter nå 113 helseklinikker som Afghanistan Røde Halvmåne driver rundt om i hele landet, som gir helsehjelp til kvinner og barn. Gjennom en oppskalert innsats ga disse klinikkene i 2022 helsehjelp til 1.6 millioner mennesker, og i år ser antallet ut til å kunne doble seg på grunn av økte behov.

– I mange år har vi hatt mange mobile helseklinikker i landet, men nå har folk i langt større grad mulighet til å reise til faste klinikker, fordi det er tryggere å bevege seg rundt. Derfor har vi også tilpasset vår innsats for å støtte fast klinikker, sier Haldorsen.

På klinikkene som Røde Kors støtter jobber kvinner som før. Afghanistan Røde Halvmåne driver 173 helseklinikker og 40 andre helsetilbud. Til sammen når de hvert år 1 million mennesker med helsehjelp over hele landet.

– Nødhjelp alene kan ikke drive et land

Den vanskelige økonomiske situasjonen har gjort leveforholdene stadig vanskeligere i Afghanistan, et land som også regelmessig rammes av naturkatastrofer.

– Situasjonen kan ikke fortsette slik den er i dag. Røde Kors ber nå om at det i tillegg til humanitære hjelp må komme på plass investeringer i langsiktige løsninger. Nødhjelp alene kan ikke drive et land, sier Haldorsen.