Et skuterfølge på snødekt fjell med blå himmel. Vis bildetekst
Langfredag markerte Folldal Røde Kors Hjelpekorps opp skiløypa for turgåere i Rondane. Foto: Jørn Brendryen

Hektisk Røde Kors-påske: Over 300 oppdrag for Hjelpekorpset

Årets påske har vært travel for den frivillige redningstjenesten. Frivillige i Røde Kors over hele landet har hatt 321 oppdrag og bistått i mer enn 500 skadesituasjoner.

Kun to påsker de siste 15 årene har vært travlere for Røde Kors Hjelpekorps enn i år. 

– Bare i toppårene 2013 og 2018 har vi sett høyere oppdragstall enn ved årets påskeuke.

Jarle Bjørge Øverland, nestleder i landsrådet for Røde Kors Hjelpekorps.

Gjennom påskeuken har Hjelpekorpset til nå rykket ut på til sammen 321 oppdrag og hjulpet til ved 501 skader over hele landet. I snitt de siste 15 årene har Røde Kors blitt kalt ut på 209 oppdrag i påskeuken.

Mennesker i solveggen
Frivillige i Glomfjord Røde Kors Hjelpekorps nyter solveggen mens de er på påskevakt. Foto: Glomfjord RKH

Mens mange har hatt påskeferie og nytt solfylte dager på fjellet, har frivillige i Hjelpekorpset lagt ned over 200 dagsverk. 

Dramatisk start på påska

Inngangen på årets påske var dramatisk og dypt tragisk med flere dødelige snøskredulykker.

– Vi har sett en formidabel innsats hos Hjelpekorpset over hele landet. Samtidig som det har vært alvorlige ulykker, har det også vært mange hyggelige møter med glade skiturister som nyter flotte påskedager.

Jarle Bjørge Øverland, nestleder i landsrådet for Røde Kors Hjelpekorps.

Med svært godt påskevær i mange distrikter, har det vært stor utfart til påskefjellet. Mange skiturister til fjells har også ført til en rekke små og store uhell.

– Med stor utfart har det også vært mange skader, brudd og forstuinger. Samtidig forteller våre frivillige at mange gjør gode vurderinger når det gjelder veivalg, og lytter til erfarne fjellfolk. 

Mange gode omsorgsaktiviteter

I tillegg til Hjelpekorpset som har vært til stede der hvor folk ferdes i mark, skog, sjø og til fjells, har også en rekke andre frivillige i bygder og byer vært i aktivitet.

Jente sammen med påskekanin og førstehjelpsdukken Henry
I år er det om lag 800 barn og voksne som har fått tilbud om gratis påskeferie sammen med Røde Kors-frivillige. Foto: Randi Glomsrud

– I påsken har det vært mange gode omsorgsaktiviteter. Frivillige har delt ut påskeegg rundt omkring i snøen, førstehjelpsmaskoten Henry har vært på tur. Vi har hatt med oss rekordmange barn og voksne på ferieopphold, og vi har hatt ungdomshus som har vært åpne i en rekke byer, forteller Øverland.