3 skutere på vei ut i skogholt, kraftig snø Vis bildetekst
18 frivillige fra Lyngen Røde Kors hjelpekorps var med på redningsaksjonen da flere italienske turister ble rammet av skred på fjelltur fredag og en person omkom. Foto: Marius Hoe/Framtid i Nord

Skred tar liv og isolerer bygder i Troms og Finnmark

Fire mennesker mistet livet i snøskred fredag i Troms, og mange er isolert i Nord-Troms og Finnmark på grunn av skred og skredfare. Røde Kors hjelpekorps har bidratt i flere hendelser.

Stor skredfare

–Våre tanker går til de omkomne og etterlatte. Skredfaren i Troms og Finnmark har skapt en svært alvorlig situasjon. Den har allerede rammet både fastboende og tilreisende brutalt, og vil i dagene framover prege hverdagen til alle som bor i områdene hvor det nå er stor skredfare, sier nestleder Jarle Bjørge Øverland i Landsråd Røde Kors Hjelpekorps.

Fredag rykket 18 frivillige fra Lyngen Røde Kors Hjelpekorps ut og deltok i redningsoppdrag knyttet til at et turfølge på fem italienske turister ble tatt av snøskred på Kavringtinden.

Snøskred har også ført til at flere veier har blitt helt eller delvis stengt i perioder. Det har gjort tilgangen til skredområder og enkelte lokalsamfunn utfordrende for frivillige fra Hjelpekorpset. Alle hjelpekorps nord for Bardu i Troms er satt i forhøyet beredskap på grunn av rasfaren.

Økt beredskap i Finnmark

Finnmark Røde Kors satte lørdag alle frivillige i beredskap etter varsler om at mennesker som var isolert av snøskred manglet tilgang på mat og medisiner.

– Situasjon er under kontroll og kommer til å bli løst. Vi har god beredskap, og de fleste blir ivaretatt på en god måte i kommunene, sier Anette Kristiansen Karlsen, distriktsrådsleder i Røde Kors Hjelpekorps i Finnmark. Røde Kors trapper opp beredskapen, og i Finnmark har alle frivillige fått beskjed om å være i beredskap.

De frivillige som har fått beskjed om å være i forsterket beredskap er fra både Hjelpekorpset og andre frivillige aktiviteter som Røde Kors har i området. Hjelpekorpsene i Finnmark disponerer snøskutere med sleder og private kjøretøy som kan benyttes i innsats for å bistå isolerte mennesker.

Turråd for palmehelgen

Røde Kors oppfordrer turgåere i de berørte områdene om å holde seg hjemme til forholdene er blitt stabilisert og skredfaren har avtatt.

– Ikke gå på skiturer i fjellene i Troms og Finnmark i palmehelga, er vår klare oppfordring, sier nestleder Øverland i Landsrådet for Hjelpekorpset. Han ber også turgåere om å være svært forsiktige i andre utsatte fjellområder på Vestlandet og Sør-Vestlandet.

Skredvarsslingstjenesten varsom.no advarer lørdag mot betydelig skredfare i områdene Voss, Hardanger og Heiane. Palmesøndag avtar skredfaren noe.