Røykskyer stiger opp fra flyplassen i Khartoum Vis bildetekst
De harde kampene i Sudans hovedstad Khartoum gjør det nesten umulig å bevege seg rundt i byen. Det gjør det nesten umulig p levere hjelp til de som er skadet, og vanskelig for helsepersonell å komme til og fra sykehusene. Foto: AFP

Nærmest umulig å levere hjelp i Sudan

De harde kampene i Sudans hovedstad gjør det livsfarlig å bevege seg i byen. 70 sykehus er stengt, og det er nærmest umulig å kjøre ambulanser eller levere forsyninger.

Bare 16 sykehus er delvis i drift, men stans i strøm- og vannforsyninger, og nesten tømte lagre av medisin og forbruksmateriell som bandasjer gjør det nærmest umulig å yte essensielle tjenester. Det er nærmest full stans i pasienttransport og ambulansetjenestene på grunn av de harde kampene som utkjempes i byens gater. 

Frivillige fra Sudan Røde Halvmåne gir førstehjelp.
Flere tusen er skadd i kampene i Sudan. Frivillige fra Røde Halvmåne yter førstehjelp, evakuerer sårede og transporterer pasienter. Foto: Sudan Røde Halvmåne

Svært farlig

Både i Khartoum og andre sudanske byer er det kraftig skuddveksling og eksplosjoner i tettbefolkede boligområder og nær sivil infrastruktur. Nesten 500 sivile er drept og over mer enn 4.000 er skadet til nå. Det er nå så farlig å bevege seg i byen at det er vanskelig for ansatte å faktisk komme til og fra sykehusene. Ambulanser og førstehjelpere kan ikke nå frem til de som trenger hjelp.

– Våre kollegaer i Sudan melder at det for øyeblikket er nærmest umulig å yte humanitære tjenester i og rundt Khartoum. Folk søker dekning i husene sine, og tør ikke oppsøke sykehus eller medisinsk personell. Vi frykter at tallene på døde og skadde vil stige kraftig med mindre fiendtlighetene stanser umiddelbart, sier Ramon Olaf Broers, seniorrådgiver i Røde Kors.

Røde Kors ber partene legge til rette for at arbeidet til humanitære organisasjoner kan fortsette, slik at de som trenger hjelp får det. Helseinstitusjoner og medisinsk personell skal beskyttes, og transport av syke eller sårede skal ha sikkert leide.

– Det er når helsetjenestene er mest nødvendige de også er mest sårbare for angrep.

Ramon Olaf Broers, seniorrådgiver i Røde Kors

– Det er spesielt når væpnede fiendtligheter skjer i tettbygde områder at ambulanser og helsepersonell kommer i skuddlinja. Å hindre eller angripe dem er brudd på humanitær lov og retten til helse, sier Broers.

Ber om respekt for internasjonal lov

Røde Kors oppfordrer partene til å respektere sine forpliktelser i henhold til internasjonal humanitær lov. Dette inkluderer å ta alle mulige forholdsregler for å unngå sivile skader og tap av liv, sikre rask tilgang og sikkerhet for ambulanser og medisinsk personell, behandle alle internerte humant, og sørge for at humanitære organisasjoner kan utføre arbeidet sitt.

Også i Darfur er det rapportert om sivile tap, og situasjonen har vært ekstremt spent. Den humanitære situasjonen er fra før prekær, med over tre millioner fordrevne, og hvis fiendtlighetene fortsetter, frykter vi at enda flere mennesker vil bli tvunget på flukt.

– Dette er en kompleks humanitær nødsituasjon, og alle varsellys blinker rødt. Den siste volden vil bare forsterke behovene. Folk vil trenge støtte i dag og i ukene og månedene som kommer. De har ikke råd til at verden fortsetter å se bort – liv står på spill, sier Broers.