Nødhjelpsforsyninger losses fra et fly i Port Sudan Vis bildetekst
Utstyr til å reparere sykehus og annen nødhjelp ankommer Sudan. Foto: Haitham Ibrahim/Sudan Røde Halvmåne

Kirurgisk utstyr ankommer Sudan

Livsnødvendige kirurgiske forsyninger fra Den internasjonale Røde Kors-komitéen (ICRC) har nå kommet til syv sykehus i Khartoum.

Forsyningene inkluderer medisinsk utstyr som anestesi, antibiotika og andre medisiner, bandasjer, suturer og infusjoner som kan behandle hundrevis av mennesker som er alvorlig såret av våpen. ­

– Bare 20 prosent av helsefasilitetene i Khartoum fungerer fortsatt. Det er derfor det er et spørsmål om liv og død å få disse kritiske medisinske forsyningene til de få fungerende sykehusene.

Ramon Olaf Broers, seniorrådgiver i Røde Kors

– Men sykehusene har også akutt behov for vann, strøm og sikkerhet for både pasienter og ansatte. Vi ber til partene om å respektere arbeidet til medisinsk personell. Liv avhenger av det, sier Ramon Olaf Broers, seniorrådgiver i Røde Kors.

Distribuerer også mat

I de korte periodene med våpenhvile har Sudan Røde Halvmåne i samarbeid med Verdens Matvareprogram (WFP) også distribuert mat og vann til befolkningen i Khartoum. 

Matvarer distribueres av Sudan Røde Halvmåne.
Nødhjelp klargjøres for distribusjon av frivillige fra Sudan Røde Halvmåne. Foto: Haitham Ibrahim/Sudan Røde Halvmåne

– De frivillige har blant annet delt ut 36.000 måltider, og levert nesten 10.000 mat- og vannpakker til mennesker som lever i de mest utsatte bydelene. I tillegg har 24.000 mennesker mottatt førstehjelp, sier Broers.

Over 700 mennesker er drept og mer enn 5.000 skadet siden kampene brøt ut 15. april, ifølge helsemyndighetene i Sudan. I tillegg har kritisk sivil infrastruktur som helsefasiliteter, vann- og strømforsyning blitt alvorlig skadet. Khartoum, med en befolkning på fem millioner mennesker, står dermed uten tilgang til disse livsviktige tjenestene. Samtidig fortsetter det å dukke opp alarmerende rapporter om angrep mot helsepersonell, helseinstitusjoner og ambulanser.

Hundretusener har flyktet

– Nå har flere hundre tusen flyktet fra hovedstaden. Blant de som er igjen, er de med minst ressurser, og som trenger hjelpen mest, sier Broers.

Frivillige iført beskyttelsesutstyr er med å hente døde.
Døde har blitt liggende i gatene i lang tid på grunn av harde kamper. Frivillige fra Sudan Røde Halvmåne sørger for at døde blir begravet på en trygg, men verdig måte.

I tillegg til å levere kirurgiske forsyninger i samarbeid med helsedepartementet, samarbeider ICRC tett med Sudan Røde Halvmåne. Frivillige hjelper blant annet til med å samle inn og identifisere levninger etter døde. ICRC er også i dialog med alle partene for å lette medisinske evakueringer av sårede mennesker og for å fortsette å minne partene om deres forpliktelser under internasjonal humanitær lov.