Frivillige i Røde Kors i turklær på skitur Vis bildetekst
I BEREDSKAP: Frivillige fra Røde Kors Hjelpekorps er i beredskap året rundt for å bistå ved behov. Bildet er fra øvelse på Finse i 2019.

Ta hensyn til utfordrende vær og skredfare

Røde Kors ber alle på tur være varsomme de neste dagene på grunn av utfordrende vær og betydelig skredfare i populære turområder.

– Det er korte dager og både skredfare, mye vind og snø samtidig, så vi ber alle være forsiktige, sier landsrådsleder Kjersti Løvik i Røde Kors Hjelpekorps.

Røde Kors minner også om at fjelloverganger kan bli stengt på kort varsel, og oppfordrer alle til å tenke fjellvett også på bilturen.

– Mat, drikke og varme klær vil komme godt til nytte om man sitter værfast i en bil

Kjersti Løvik, landsrådsleder Røde Kors Hjelpekorps

Hjelpekorpsene til Røde Kors har hatt flere krevende oppdrag over hele landet den siste uka, både på fjellet og i mer bynære strøk.

– Vær veldig oppmerksom

Senest nyttårsaften omkom en person i snøskred i Hemsedal, mens en annen ble skadet tidligere samme dag. Frivillige fra Røde Kors deltok i søk- og redningsarbeid i begge hendelsene.

Frivillige på ski snøvær
RØFT: Slik så det ut da frivillige fra Røde Kors Hjelpekorps i Tyssedal rykket ut til Trolltunga i nyttårshelga for å bistå en turist. Foto: Røde Kors.

– Vi kan ikke få sagt dette tydelig nok: Sjekk skredfaren der du planlegger å gå på skitur. Mye av snøen legger seg på allerede ustabile snølag, som med ekstra tyngde kan løsne og føre til snøskred. Faregrad 2 og 3 innebærer at du skal være veldig oppmerksom på faren for å utløse et skred eller bli tatt av naturlig utløste snøskred, sier Løvik.

Skredvarslingstjenesten varsom.no melder om betydelig snøskredfare både i Jotunheimen, Hardanger, Hallingdal og i deler av Troms. Det er store variasjoner fra dag til dag, og lokale forhold må alltid undersøkes i de enkelte områdene.  

Husk ordentlig utstyr, klær og mat

Værforholdene er ikke bare utfordrende i bratt fjellterreng.

– Det er kaldt og mørkt store deler av døgnet. Alle som skal ut på tur i fjellet eller skogen, bør ta med seg ordentlig utstyr og mer klær og mat enn de tror de får bruk for, sier Løvik.

– Snur været og gjør det vanskelig å ta fatt på hjemturen, er det viktig å kunne ta vare på seg selv til hjelpen kommer frem

Kjersti Løvik, Landsrådsleder Røde Kors Hjelpekorps

Hjelpekorpslederen ber alle sjekke lokale varsler både for skred, isforhold og utfordrende vær, og alltid bruke Fjellvettreglene som rettesnor for om turen kan gjennomføres på en trygg måte.

– Er du i tvil, anbefaler vi at du enten dropper skituren eller legger turen til flatt terreng i god avstand til skredfarlige områder. Det er mange flotte turer du kan gå som ikke innebærer skredfare, sier Løvik.

Les hvordan du kan unngå snøskred her og få gode tips til hva du bør ha med i topptursekken i denne artikkelen.