En kvinne får hjelp fra Røde Kors-frivillige på grensen mellom Armenia og Azerbajdjan. Vis bildetekst
Armenske Røde Kors-frivillige tar imot flyktninger fra Nagorno-Karabakh. De hjelper til med registrering og informasjon, og sørger for at de som trenger førstehjelp og psykososial støtte får hjelp. Foto: Armensk Røde Kors

Store humanitære behov for titusener som krysser inn i Armenia

Titusenvis av mennesker har krysset inn i Armenia fra Nagorno-Karabakh den siste uken. Mat, viktige tjenester og medisiner er knappe, og familier har mistet kontakt.

Armenske Røde Kors har mobilisert for å møte flyktningene ved humanitære servicepunkter. Der får folk mat, vann, førstehjelp og sårt tiltrengt psykososial støtte.

Røde Kors hjelper en mor og et barn som ligger på en feltseng
Våre kollegaer i Armenia forteller Røde Kors om hjerteskjærende scener med utslitte kvinner og barn som er sultne og dehydrerte. Røde Kors i Armenia gir førstehjelp, mat, vann og psykososial støtte. (Foto: Hicham Diab X/Twitter)

Flertallet av menneskene som kommer er kvinner, barn og eldre som har blitt strandet på gatene i Lachin-korridoren som forbinder Nagorno-Karabakh med Armenia.

– De som kommer inn i Armenia har knapt mat eller nok klær på seg. Det blir nå kaldere og kaldere i fjellområdene i Kaukasus, og det er en utrolig jobb Armenia Røde Kors-ansatte og frivillige gjør.

Hicham Diab, operasjonsleder fro Det internasjonale Røde Kors-forbundet (IFRC)

De humanitære behovene vokser

På grensen til Armenia vokser de humanitære behovene raskt, og med titusener som kommer fra det konfliktrammede området, skalerer Røde Kors-bevegelsen opp menneskelige og økonomiske ressurser.

– Armenske Røde Kors-team hjelper med registrering og informasjon, og gir førstehjelp og psykososial støtte til de som trenger hjelp. Der sørger frivillige og ansatte for hjelp til mennesker i transitt, inkludert mat, vann, tørre rasjoneringspakker, hygieneartikler og medisinsk hjelp og utstyr, sier Diab.

70 tonn nødhjelp

Røde Kors er foreløpig den eneste humanitære aktøren som jobber i Nagorno Karabakh. Røde Kors-bevegelsen har jobbet i konfliktområdet siden 1994. Denne uken leverte Den internasjonale Røde kors-komiteen (ICRC) nesten 70 tonn nødhjelp via Lachin-korridoren.

Teamene har også evakuert over 100 pasienter med behov for kritisk medisinsk behandling de siste dagene til Armenia via ambulanse.