I en utbombet gate bærer frivillige og sivile en person på båre inn i en ambulanse. Vis bildetekst
(Foto: Palestinsk Røde Halvmåne)

Helsearbeidere skal beskyttes!

Røde Kors sørger over drepte kollegaer og uakseptable angrep på helsetjenester på Gaza.

– Alt for mange ganger må vi flagge på halv stang. Våre kollegaer som jobber for å gi humanitær hjelp gjør det med livet som innsats, det er helt uakseptabelt.

Anne Bergh, generalsekretær i Røde Kors

14 av kollegaer fra Palestinsk Røde Halvmåne, og 3 kollegaer fra Magen David Adom i Israel har mistet livet imens det var på oppdrag for å hjelpe andre. I tillegg har flere mistet livet i sine hjem, når de ikke har evakuert fordi de ønsket å fortsette å hjelpe i sine nærmiljø. 

Det er helt forferdelig og dypt tragisk.

– Våre kollegaer er sterkt preget, og dessverre ser vi hvordan vold eskalerer og utspiller seg i flere områder. Situasjonen på Gaza i dag er en fullskala humanitær krise. Lidelsene er så mye større enn det ord kan beskrive. Det haster for partene og verdenssamfunnet å finne løsninger som bedrer situasjonen, sier Bergh.

Helsepersonell skal beskytte

At helsepersonell skal beskyttes og respekteres er et helt sentralt punkt innen humanitærretten. De skal beskyttes slik at de kan være der for å hjelpe de som trenger hjelp. Dette er et grunnprinsipp i internasjonal humanitær rett. Den må respekteres.

Nødhjelpsinnsatsen på Gazastripen er svært krevende, og det kommer på langt nær nok forsyninger inn til befolkningen hvor desperasjonen øker.

– Vi må ha regelmessig og uhindret humanitær tilgang for å hjelpe de sivile på Gaza, uansett om det er gjennom en pause i kamphandlingene eller andre tiltak, sier Bergh.

Les også: Dette er Genèvekonvensjonene

Angrep på helsefasiliteter, sykehus og ambulanser

Ifølge Verdens Helseorganisasjon har det vært 378 angrep på helsetjenester på Gazastripen siden 7. oktober. Dette inkluderer angrep på 98 helsefasiliteter og sykehus og 98 angrep på ambulanser. 

Listen over sykehus som har blitt truffet, er ødelagt eller satt helt ut av drift er lang. Nå er det flere sykehus som er stengt enn som kan ta imot pasienter. 27 sykehus på Gazastripen er nå ødelagt ifølge tall fra WHO.

 

Palestinsk Røde Halvmåne driver to sykehus på Gazastripen, Al Amal-sykehuset i Khan Younis som har vært utsatt for flere angrep, og Al Quds-sykehuset i Gaza by, som måtte stenge i november etter voldsomme kamper i nærområdet.

– Samtidig som situasjonen for helsearbeidere er vanskelig, fører mangel på forsyninger til ytterligere problemer. Medisiner og nødhjelp brukes opp raskere enn nye forsyninger kommer inn. Det er ekstremt krevende å opprettholde et minimum av helsetilbud.

Umulig å finne ord som beskriver lidelsen

Angrep på helsepersonell, sykehus, ambulanser og annen helsehjelp rammer hele sivilbefolkningen. Syke mister tilgang på helsehjelp, gravide har ingen trygge steder å føde, og skadde mister livet fordi ingen er der for å kunne hjelp. Internasjonal humanitær rett må følges og helsepersonell må beskyttes og respekteres.

– I nesten fem måneder har vi prøvd å finne de riktige ordene for å beskrive lidelsen, redselen, sorgen og desperasjonen som millioner av mennesker lever med. Det er nesten umulig. De erfarne helsearbeiderne Røde Kors har inne på Gaza sier de aldri har opplevd noe lignende. Kapasiteten til de få sykehusene som fortsatt kan ta imot pasienter er sprengt, samtidig som sult, sykdommer, frykt og desperasjon sprer seg, sier Bergh.