240111 TOPPBILDE Ambulanse Gaza

Situasjonen på Gaza fører til en lidelse vi ikke har sett før

– På Gaza er situasjonen helt forferdelig. Det er en situasjon som sprenger skalaen for hva vi har sett og hva vi kunne se for oss kunne skje, sier Anne Bergh, generalsekretær i Røde Kors.

– Det er rett og slett ikke nok mat og drikke til Gazas befolkning og det er stor fare for hungersnød, sier Bergh.

Humanitære aktører melder om sammenbrudd i lov og orden med angrep på nødhjelpskonvoier fra desperate mennesker på jakt etter mat og drikke. 

– Det er en helt umulig situasjon. De aller fleste som trenger hjelp vil nok ikke få den hjelpen de trenger slik som situasjonen på Gaza nå er

Anne Bergh, generalsekretær Røde Kors

Ifølge FNs målinger om matsikkerhet, er hele Gazas befolkning klassifisert som «IPC fase 3 eller høyere». Det vil si at 100% av befolkningen på Gaza lider av matmangel. Dette er den høyeste andelen mennesker med akutt matusikkerhet som FN har noensinne målt i et land.

Jobber døgnet rundt for å hjelpe

Palestinsk Røde Halvmåne har i neste fem måneder jobbet døgnet rundt for å hjelpe, med sine ambulanser, helsestasjoner og annen nødhjelp. De har også to sykehus på Gazastripen, hvorav kun det ene fortsatt har delvis drift. Samtidig jobber resten av Røde Kors-bevegelsen hele tiden for å få inn mer nødhjelp, både utstyr og personell som det er desperat behov for nå.

– Det er rapporter om fryktelige og fullstendig uakseptable forhold på Gaza. Ingen steder er trygge og desperasjonen er ufattelig. Vi er kommet i en situasjon der små barn begynner å dø av underernæring, og deres foreldre kan bli drept på jakt etter mat, sier Bergh.

Bilde av anne Bergh og annen kvinne på lager i Ramallah
Generalsekretær i Røde Kors, Anne Bergh, møtte nylig representanter for Palestinsk Røde Halvmåne på Vestbredden. Foto: Olav A. Saltbones/Røde Kors.

Situasjonen er ekstrem i Nord-Gaza, som har mottatt minimalt med nødhjelp de siste ukene. FN har målt at én av seks barn under to år lider av akutt underernæring. Den 29. februar rapporterte myndighetene at seks spedbarn døde som et resultat av dehydrering og underernæring. 335 000 barn og 155 000 gravide kvinner er de som er aller mest utsatt for alvorlig underernæring i perioden fremover hvis ikke nødhjelpsinnsatsen økes. 

For lite nødhjelp kommer inn

Det er altfor lite nødhjelp som kommer inn. Det var en halvering i nivået på nødhjelp som kommer inn til Gaza i februar måned sammenlignet med januar. I januar kom det i gjennomsnitt 146 lastebiler med nødhjelp daglig, i februar kom det kun 93 per dag i gjennomsnitt. Før 7. oktober kom det inn 500 lastebiler om dagen som heller ikke var nok til å dekke de reelle behovene, en situasjon som har vedvart i mange år på grunn av blokaden. 

– Mer nødhjelp må komme inn til Gaza. Partene i konflikten må respektere internasjonal humanitær rett. Det betyr både å sørge for at befolkningen har det de trenger for å kunne overleve, og at sivile og helsepersonell beskyttes

Anne Bergh, generalsekretær i Røde Kors

Det er over 1000 lastebiler med nødhjelp som står fast ved både Kerem Shalom og Rafah grenseovergangene, hundrevis av disse har stått fast der imellom 20 til 30 dager.