240322_påskesentralen-48 Vis bildetekst
Røde Kors-president Siri Hatlen åpnet påskeberedskapen sammen med justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl. Foto: Ingeborg Øien Thorsland.

Røde Kors forbereder seg på stor aktivitet og krevende forhold i påsken

Påsken starter med skredfare og krevende værforhold i viktige fjellområder, og Røde Kors oppfordrer alle som skal til fjells om å følge lokale skred- og værmeldinger.

Fredag før palmehelgen åpnet Røde Kors-president Siri Hatlen påskeberedskapen sammen med justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl, som ble med på demonstrasjon av tauredning. Øvelsen ble gjennomført av frivillige fra tauredningsgruppen i Gjøvik Røde Kors Hjelpekorps.

– Det føltes både behagelig og betryggende å ligge i båren og jeg er imponert over hvor flinke de er. Men jeg vet jo at de som ligger i en slik båre ofte er skadet og har det vondt. Da er det godt å vite at de er i trygge hender, sa Enger Mehl.

Flere tusen frivillige i Røde Kors Hjelpekorps over hele landet er forberedt på å trå til ved behov i påsken. 

I de travleste fjellområdene er nærmere 1200 frivillige fordelt på 150 vaktstasjoner i forsterket beredskap, mens flere tusen er i beredskap og kan rykke ut hvis det er behov for det i sine nærområder.

Påsken 2023 bisto frivillige fra Røde Kors i mer enn 500 situasjoner der mennesker har skadet seg. Hjelpekorpset deltok i 321 oppdrag, blant annet søk- og redningsaksjoner og henteoppdrag. Palmehelgen startet verst mulig med flere dødelige skred i Troms.  

Ta gode turvalg

– Ingen ønsker en inngang på påsken som i fjor. Heldigvis har skredfaren avtatt i nord denne uka. Men det er også litt krevende forhold i år, med økende skredfare på Vestlandet og i Telemark, så det er viktig å følge og ta gode turvalg, sier Røde Kors-president Siri Hatlen. 

I flere av fjellområdene er det svært gode snøforhold og hjelpekorpsene er godt forberedt til å bistå hvis det skulle skje uhell. 

– Veldig mange bruker ferien sin på å kunne bistå ferierende både ved sjøen, i nærområdene sine og på fjellet. Jeg er stolt av at våre og andre organisasjoners frivillige ikke tar fri, men velger å være der for andre gjennom hele påsken, sier Røde Kors-presidenten. 

Tips: Slik pakker du tursekken for å klare deg på topptur

Tilbud i byer

I påsken organiserer flere lokale Røde Kors-foreninger også “Ferie for alle”- gratis ferieopphold i påsken for barnefamilier med dårlig økonomi. Stadig flere barn vokser opp i familier som har lav inntekt. For Røde Kors er det viktig at hele familien reiser sammen for å få muligheten til å dele gode opplevelser og skape felles minner å se tilbake på.

Samtaletilbudet Kors på halsen er også åpent hver dag gjennom påsken for barn og unge som trenger å snakke med  frivillige anonymt. Ferie og høytider kan være en vanskelig tid for barn og unge, og frivillige i Kors på halsen svarer på spørsmål på chat, telefon og mail. I flere byer er det også åpne ungdomshus, Fellesverket, i påskeuka. 

 

Husk Fjellvettreglene - de kan brukes på alle type turer!