To bilder fra Røde Kors kjærer forbi en utbombet bygning Vis bildetekst
(Foto: CRC)

De fleste kjenner til at det finnes regler for krig – få tror de virker

Etter flere år med blodige kriger viser en ny undersøkelse at en større andel av den norske befolkningen kjenner til at det er felles internasjonale regler for krigføring.

12. august er det 75 år siden Genèvekonvensjonene ble underskrevet og definerte internasjonale regler for hva som er lov og hva som ikke er lov å gjøre i krig.  

Gjennom Genèvekonvensjonene har verdens stater forpliktet seg til å handle så humant som mulig i krig, å respektere det enkelte menneske, forby tortur, masseutryddelse, tilfeldige drap, deportasjoner og plyndring.

– Kunnskapen om at det finnes regler i krig er viktig fordi stridende parter får retningslinjer og hjelp til å ikke overskride grenser når krigen raser. Beskyttelse av sivile og human behandling av fanger en plikt som må etterleves i alle konflikter, sier generalsekretær Anne Bergh i Røde Kors.

Ni av ti kjenner til krigens regler

I en ny befolkningsundersøkelse utført av Opinion for Røde Kors om kunnskapen og holdningene til de internasjonale reglene for krig, kommer det frem at ni av ti spurte kjenner til at det finnes regler for krig.  I 2018 svarte under 80 prosent at de kjente til at avtaler inngått av alle stater regulerer krigføringen. 

– Stadig flere av de spurte er også tydelige på at tortur av fanger aldri er greit, heller ikke for å fremskaffe informasjon. I en tid der krigens regler settes på prøve, er det bra at den norske befolkningen har et bevisst forhold til krigens regler, sier generalsekretæren.

Les også: Det finnes regler i krig

37 prosent tror ikke reglene virker

Et funn i rapporten bekymrer likevel Røde Kors. Bare 1 av 4 spurte tror at krigens regler, som alle stater er bundet av, har stor betydning for å redusere lidelser. Hele 37 prosent tror ikke reglene har noen betydning. 

– Dette kan nok skyldes at vi ofte får høre om at reglene brytes.  Men de virker: Hver gang en soldat venter med å skyte for å sikre sivile, hver gang krigsfanger får hjelp fra Røde Kors og hver gang land avstår fra å bruke ulovlige våpen, redder krigens regler liv, sier Bergh.  

– Norge har vært forbilledlig tydelig i internasjonal sammenheng på at krigens regler må følges. Dette må vi fortsette med, og gjøre det vi kan for å påvirke andre land i samme retning, sier hun.