Jemen: 1 million smittet av kolera

Torsdag 21. desember er det ifølge den internasjonale Røde Kors-komiteen til sammen blitt en million smittet av kolera i Jemen.

- Dette er årets mørkeste milepæl på årets mørkeste dag. Dette er dessverre det tydeligste tallet på hvor desperat den humanitære situasjonen er i Jemen, sier Bernt G. Apeland, generalsekretær i Norges Røde Kors.
Han har fulgt situasjonen i Jemen tett, og måtte nylig avlyse en planlagt tur til landet på grunn av forsterkede krigshandlinger og blokade av nødhjelp og personell.

De eneste som kan stoppe dette, er de krigførende partene

Bernt G. Apeland, generalsekretær Røde Kors

- Landet er i en brutal krig og mer enn 80 prosent av befolkningen mangler mat, rent vann, tilgang til helsehjelp og brensel, sier Apeland.

Det verste utbruddet etter andre verdenskrig

Koleraepidemien i Jemen er det verste utbruddet siden målingene startet etter andre verdenskrig, og har siden det startet høsten 2016 spredt seg svært raskt etter at krigshandlingene førte til at vannforsyningen, kloakksystemet og helsevesenet har blitt ødelagt.

- Situasjonen forverrer seg hele tiden, nå den siste tiden med blokade av livsviktig nødhjelp og forsterkede krigshandlinger i flere av de store byene, sier Apeland.
Bare de siste ukene rapporterer Røde Kors om over hundre drepte og flere hundre sårede som har fått hjelp av Røde Kors-komiteen og Jemen Røde Halvmåne.

På grunn av krigshandlingene og blokade av drivstoff og reservedeler, så har vannforsyningene brutt sammen. Store deler av befolkningen har blitt tvunget til å bruke forurenset vann. I tillegg har det vært svært vanskelig å hjelpe de smittede fordi helsesituasjonen er katastrofal, med mangel på sykehusplasser, personell og medisiner. Over to tredeler av landets befolkning antas å mangle rent vann og gode sanitærforhold.

Halvparten smittede er barn

Halvparten av de smittede er barn under 18 år, og 28 prosent er barn under 5 år.
Det er registrert over 2226 kolera-dødsfall for en uke siden. For hver 1000 innbygger er nå 36 blitt smittet av kolera.
Det har også kommet et dødelig utbrudd av difteri, med flere hundre smittede og 26 registrert døde til nå.

Mulig å stoppe kolerautbruddet

Smitteraten og dødeligheten har blitt redusert takket være en massiv innsats fra hjelpeorganisasjonene og det gjenværende helsepersonellet. Men dette arbeidet har vært svært vanskelig å gjøre i de siste ukenes intense krigshandlinger og blokade av nødhjelp, personell og vanlige varer som kan holde liv i befolkningen. 

- Det er mulig å stoppe kolerautbruddet og redde de som er smittet. Men det krever en helt annen tilgang på rent vann, medisiner, helsepersonell og senger enn det som er mulig i dagens Jemen. De eneste som kan stoppe dette, er de krigførende partene, sier Apeland.