Illustrasjonbilde to gutter leier på vei opp en snøkledd gangvei Vis bildetekst
Foto: Olav A. Saltbones/Røde Kors

bekymret-for-okte-forskjeller-i-jula

Røde Kors ser et stort behov for aktiviteter rettet mot lavinntektsfamilier i jula.

- Det bekymrer meg at forskjellene mellom dem som har og dem som ikke har stadig blir større. I jula, med mange dyre aktiviteter og oppmerksomhet rundt gaver, blir forskjellene enda tydeligere, selv om utfordringene er like store ellers i året. I Røde Kors ser vi en stor pågang for å være med på aktiviteter rettet mot de som trenger det mest, sier generalsekretær Bernt G. Apeland i Røde Kors.

Flere barn vokser opp i lavinntekt

Antall barn som vokser opp i lavinntektsfamilier har økt de siste årene. I rapporten Sosial puls, peker Røde Kors på at barn som vokser opp i fattige familier er et av de åtte største humanitære behovene i Norge.

Å ha et sted å være er helt avgjørende for å hindre at barn og unge faller utenfor.

Bernt G. Apeland, generalsekretær Røde Kors


- Vi ser at det er et stort behov for aktiviteter og tilbud for barn som vokser opp i lavinntektsfamilier. Å ha et sted å være er helt avgjørende for å hindre at barn og unge faller utenfor. Jeg mener derfor at alle kommuner i Norge må få på plass et gratis oppholdssted for unge, sier Apeland.

Aktiviteter for over 13.000 barn

Røde Kors har mange tilbud til barn i julen. Flere steder i landet er det satt opp juletrær der hjelpeapparatet formidler julegaveønsker fra barn som trenger det, slik at enkeltpersoner kan kjøpe gaver barna trenger. Responsen har vært formidabel. Kontakt gjerne Røde Kors lokalforeningen der du bor.

Gjennom sin juleaksjon gir blant annet Gjensidigestiftelsen støtte til Røde Kors for å skape juleglede for barn og familier som har ekstra behov for gode juleopplevelser. Det kan være barn som vokser opp i lavinntektsfamilier, i barnevernet, på krisesenter eller på asylmottak. I år får 13.165 barn være med på juleaktiviteter som pepperkakepynting, juletrefest, telttur og akedag gjennom denne aksjonen.

Bare halvparten får plass

Det arrangeres også syv Ferie for alle-opphold i juleferien. 430 barn og voksne får tilbud om å feire jul og nyttår på leir sammen med 50 frivillige og 6 ungdomsdelegater. Oppholdene blir arrangert i Vest-Agder, Vestfold, Buskerud, Telemark, Trøndelag og Østlandet. Pågangen er stor. Av alle som søker om å være med på Ferie for alle gjennom året, får bare halvparten plass.

- Vi ser en stor pågang til juleoppholdene, og vi vet at julen kan være ekstra vond for dem som har lite. Pengene strekker ikke til både til julekos og gaver. Dette er tøft både for barna og foreldrene. I stedet for å snakke om hvor vi har vært på juleferie og hvilke gaver vi får, kan vi bli bedre til å fokusere på de gode opplevelsene i jula, sier Apeland.

Støtt våre aktiviteter for barn i Norge