Espen Nakstad sitter på kontoret Vis bildetekst
Førstehjelp: – En forbipasserende eller et familiemedlem kan utgjøre stor forskjell, sier Espen Nakstad. Foto: Finn Oluf Nyquist/Helsedirektoratet

Espen Nakstad: Helt vanlige mennesker kan redde liv

Mange kvier seg for å gi førstehjelp. – Det verste du kan gjøre ved akutt alvorlig sykdom, er å ikke gjøre noe, sier Espen Nakstad.

Når uhellet er ute, er det kritisk å handle raskt. Likevel er mange redde for å gripe inn. I en undersøkelse fra 2019 sier halvparten av alle nordmenn at de er usikre eller tror de ikke ville gitt førstehjelp.

– Jeg tror det skyldes usikkerhet og manglende kunnskap og erfaring. Hvis du ikke vet helt hva du skal gjøre, blir det vanskelig å foreta seg noe, sier lege og assisterende direktør i Helsedirektoratet Espen Nakstad.

Han understreker at den førstehjelpen som gis de første minuttene er helt avgjørende for utfallet.

– Det viktigste er selvsagt å ringe 113 og følge instruksjoner derfra. Men det tar jo noen minutter før ambulansen kommer og kan overta.

– Jeg har møtt pasienter som ikke ville overlevd hvis de ikke fikk akutt livreddende førstehjelp av helt vanlige mennesker.

Espen Nakstad

Vært vitne til at vanlige folk har bidratt

Espen Nakstad har ikke selv opplevd å trenge førstehjelp, men han har vært i situasjoner der han har gitt førstehjelp til andre i utlandet.

– Jeg har også observert ulykker og akutte sykdomstilfeller der mange folk har bidratt. Det viktigste når du kommer ut for noe, er å varsle andre, ringe 113 og sikre frie luftveier for den som er akutt syk eller skadet.

Jente får førstehjelp
Du vet aldri når du kommer ut for noen som trenger hjelp. Ikke vær redd for å bry deg. Foto: Røde Kors

Anbefaler førstehjelpskurs

Nakstad anbefaler alle å ta førstehjelpskurs med jevne mellomrom. Det kan gi mer trygghet og ro i en stressende situasjon.

– Det er en fordel å trene hvert år for å opprettholde ferdigheter, særlig på hjerte- og lungeredning.

Uansett er det viktigste å stoppe opp og bry deg, når du ser noen som kan trenge hjelp.

– Det verste du kan gjøre ved akutt alvorlig sykdom, er å ikke gjøre noe. Hvis du er usikker, vil AMK-operatørene kunne gi råd når du ringer 113. En forbipasserende eller et familiemedlem kan utgjøre stor forskjell. Jeg har i mange år forsket på hjertestans utenfor sykehus. Da har jeg møtt pasienter som ikke ville overlevd uten livreddende førstehjelp utført av helt vanlige mennesker, sier Nakstad.