Snøscooter med mannskap fra Røde Kors kjører mellom lastebilder Vis bildetekst
Foto: Geir Ingar Egeland, NRK

Hjelpekorpset i Agder rykket ut til full stopp på E18: – Dette treffer virkelig litt utenom det vanlige

Natt til onsdag 8. desember var det snøkaos og lange køer på E18 på Sørlandet. Opp mot 2.500 biler ble stående bom fast i timevis.

Skrevet av: Nora Alette Sandberg
Foto: Geir Ingar Egeland, NRK

I kulde og sterk vind fryktet nødetatene at biler skulle gå tomme for drivstoff og strøm. Politiet begynte å planlegge evakuering av hundrevis av mennesker, og Hjelpekorpset ble tilkalt. 

Klokken 23.35 onsdag kveld fikk Hjelpekorpset beskjeden. Agder politidistrikt meldte at de vurderte å iverksette evakuering. Frivillige kastet seg rundt og bistod med 18 hjelpekorpsere fordelt på 7 scootere, 4 ATVer og én beredskapsambulanse på kort tid. Hjelpekorpsere fra Telemark var også på vei, men ble stående fast i kø. 

Hjelpekorpset kjørte mellom biler og trailere. Her passerer de to lastebiler som står i hvert sitt felt.
Frivillige fra Hjelpekorpset var de første som kjørte inn i køområdet. Oppgaven var å undersøke behovet for evakuering. Foto: Tore J. Frigstad/Agder Røde Kors Hjelpekorps

På det tidspunktet var det uvisst hva hjelpekorpserne hadde i vente, forteller aksjonsleder Arne Sletten i Agder Røde Kors. Politiet var på plass med store ressurser. 

Røde Kors først ute i området 

Med temperaturer rundt frysepunktet og i kraftig vindvær satte hjelpekorpsere seg på kjøretøyene ved 01-tiden. Selv med god oppkledning var mannskapet i teigen kalde, forteller Sletten. 

Frivillige fra Røde Kors var de første som var inne i teigen. Med snøscootere og ATV’er passerte de den sju kilometer lange køen med mål om å komme fram til de som hadde ventet lengst i kø. Ved utkanten av køen stod busser klare for å frakte evakuerte videre fortløpende. Aksjonslederen forteller at det tidlig i aksjonen ble bestilt mat til 5.000 mennesker. 

– De første som kjørte inn skulle finne forlatte biler, biler som var tomme for drivstoff eller strøm. De skulle undersøke behovet for evakuering. Underveis fikk vi visuell kontakt med de som satt i bilene, og vi fikk tommel opp. De som kjørte inn etterpå leverte ut pledd der det var behov.

Arne Sletten, aksjonsleder

Etter at Røde Kors hadde kommet seg gjennom køen ble det derimot klart at det ikke var behov for evakuering. Aksjonen gikk med det over til å handle om å ta vare på bilistene ute i feltet. 

Snøscooter med mannskap fra Røde Kors kjører mellom lastebilder

Uvanlig aksjon 

At Hjelpekorpset kjører snøscooter og ATV på motorveien hører til sjeldenheten, men for aksjonslederen er det ikke første gang. Sletten forteller at han deltok i en lignende aksjon i 2007 da det kom to meter snø på et døgn. På tross av at aksjoner på motorvei ikke er noe som trenes på, er Sletten imponert over mannskapene. 

– Vi er kanskje ikke gode på å alltid ha de riktige beredskapsplanene, men vi er gode på å løse oppdragene. Mannskapene har gjennom alle kursrekkene fått en god forståelse av oppgaveløsning. De er vant til å snu seg veldig fort.

Arne Sletten, aksjonsleder

Trygghet i det velkjente røde korset 

Sletten skryter av mannskapet som jobbet time etter time gjennom onsdagsnatten, og han mener det er denne type oppdrag hjelpekorpserne har meldt seg frivillig for å gjøre.  

Store mengder snø på E18 på Sørlandet. Hjelpekorpset er på plass for å bistå politiet dersom evakueringen skulle iverksettes.
Det var store mengder snø på E18. Røde Kors var på plass for å bistå politiet. Foto: Tore J. Frigstad/Arendal Røde Kors Hjelpekorps

Da oppdraget var løst og skuldrene var senket ble det noe high-fives. Vi er med for det litt utenom det vanlige. Dette treffer virkelig litt utenom det vanlige, sier han.

Ifølge aksjonslederen var bilistene, som var nødt til å smøre seg med tålmodighet i påvente av at køen skulle løsne, ved godt mot. Å se at Røde Kors er på stedet mener han gir trygghet.  

De så det velkjente røde korset, og de visste at vi var til stede dersom det skulle være noe.