Mann rappellerer ned i foss Vis bildetekst
Aksjonen i Tokagjelet var intens for mannskapene. Elveredningsgruppa i Røde Kors var nødt til å være kreative for å kunne lete i den strie fossen. Foto: Bjørn Langsem/Dagbladet.

– Vi så med én gang at dette kom til å bli krevende

Mens han henger fra en kran over de frådende vannmassene, søker Ove Haugen (44) etter de savnede i Tokagjelet.

Tekst: Nora Alette Sandberg
Foto: Bjørn Langsem/Dagbladet

Søndag kveld er Ove Haugen hjemme i Nordfjordeid og på vei til køys. Da kommer meldingen om at det er bruk for ham i en redningsaksjon på Kvamskogen. To menn og en kvinne er savnet etter at båten deres for utfor fossen øverst i Tokagjelet. Åtte Røde Kors-frivillige pakker utstyret de regner med å få bruk for. Setter seg i bilen og kjører sørover. 

Da alarmen gikk i Tokagjelet i Kvam, søndag 24. oktober, stod frivillige fra Røde Kors klare. Omtrent 60 frivillige deltok i aksjonen. Ti av disse var fra elveredningsgruppen i Eid. Denne gruppa har spesialisert seg på søk og redning i elver, stryk og vann. 

Tokagjelet. Letemannskap. Ressursgruppe elveredning.
Fra veien ovenfor fossen ble mannskap fra Røde Kors heist ned. Foto: Bjørn Langsem/Dagbladet.

Politiet og brannvesenet trengte hjelp etter at tre personer ble meldt savnet da båten ble tatt av strømmen. 

Vannstanden er høy og strømmen stri. Leder for elveredningsgruppa, Sølve Kiviranta, forteller at de aldri har jobbet i så krevende fjell som denne gangen. Fjellsidene er porøse, og deler av fjellet dundret ned i det brusende vannet. Disse utfordringene gjorde at gruppa var nødt til å tenke helt nytt. 

Ble heist ned til fossen 

Ove Haugen deltok i redningsaksjonen sammen med elveredningsgruppa. Det var et utfordrende oppdrag. 

– Det kom til å bli krevende. Vi så det med en gang.

Ove Haugen

Etter timer med intens jobbing viste det seg å være utfordrende å få letemannskaper ned i juvet. Da gjorde de noe som ikke er gjort tidligere. 

Fra en kranbil parkert på toppen av juvet ble Ove Haugen heist ned i en kurv over den brusende fossen. 

– Hvis jeg hadde blitt redd hadde jeg sagt ifra. Dette var et godt planlagt og gjennomført oppdrag. Jeg følte ingen bekymring overhodet, men ble selvfølgelig ekstra skjerpa og jeg hadde fullt fokus på oppdraget, forteller Haugen. 

– Verst er følelsen av å ikke kunne hjelpe 

Ove Haugen, som til daglig jobber som ambulansearbeider, er også frivillig i det lokale Røde Kors og med i elveredningsgruppen i Eid. 

– Vi er en gjeng med frivillige som har gått inn i dette med åpne øyne. Vi trener masse på dette, og vi ønsker å bli brukt. Vi ønsker ikke at noen skal falle i elva, men når det skjer føler vi at vi har noe å bidra med, forteller han.

Leteaksjon i Tokagjelet, oktober 2021. Mannskap står ved elva som har høy vannstand.
I flere dager jobbet letemannskapene intenst ved fossen. Foto: Bjørn Langsem/Dagbladet.

Samarbeid med alpin redningsgruppe 

Elveredningstjenesten i Sogn og Fjordane har rundt 30 godkjente operative frivillige fra flere hjelpekorps. Når alarmen går er det kritisk, og tiden knapp. 

– Motivasjonen vår er alltid å hjelpe. Når en slik situasjon oppstår har vi et inderlig ønske om å bidra med den kunnskapen vi har.

Sølve Kiviranta, leder for elveredningsgruppa

Det første grovsøket består i å analysere området for å se om det er mulighet for at den savnede har kommet seg på land. Hvordan elven oppfører seg er avgjørende for hvor og hvordan de som er savnet kan ha blitt fraktet. Elveredningsgruppa er trent i tauteknikk og tilkomstteknikk. Arbeidet foregår alltid statisk langs elven ved bruk av tau, eller dynamisk i elven. 

– Når vi opererer under så krevende forhold, så samarbeider vi ofte med alpin redningsgruppe. Grunnen til dette er at de er kjempedyktige på det som gjelder tausikring og metoder. Vi blir mer fleksible og dynamiske i operasjonen når de er der, i tillegg til at vi blir en styrke med høyere kapasitet og totalkompetanse, forteller Kiviranta etter aksjonen i Tokagjelet. 

Etter en drøy uke med intens leting ble alle de tre omkomne funnet.