Fagkurs Skred i Ørsta

Mann hugger løs snømasser i snøskred

Se bildene fra fagkurset 2022.

Skigåere i fjellet nyter utsikten over vinterlandskapet.

Deltakere på Fagkurs skred får den høyeste utdanningen innen skredredning i Norge. I år ble kurset arrangert i Ørsta, midt i Sunnmørsalpene. I år var det skredgruppa i Volda/Ørsta som var teknisk arrangør.

Hjelpekorpset hviler på toppen av fjellet og nyter utsikten.

På kurset var det både aktive hjelpekorpsere og andre aktører innen norsk redningstjeneste, som politiet og norske redningshunder. 

Hjelpekorpset sleper en båre inn til funnsted i snøskred.

Kurset foregår i variert og bratt vinterfjell, der deltakerne får øve på å mestre de forholdene fjellet har å by på. Ørsta kunne by på strålende sol, men også skredøvelse i regnvær.

Hjelpekorpset går på rekke over et snøskred.

Lørdag 26. mars ble det avholdt avsluttende øvelse, som fant sted nedenfor landemerket Fingeren.

Hjelpekorpset gjennomfører overfaltesøk i snøskred.

Etter kurset er målet at deltakerne skal kunne lede et hjelpekorps ved en redningsaksjon i skred. Man skal også kunne drive med forebyggende aktiviteter i sitt lokalmiljø, og være rådgiver ved skredulykker.

Politi og hjelpekorpser sammenligner papirer under øvelsen.

I løpet av uken drillet deltakerne på alle type aktiviterer i et skred, som for eksempel graving, søk med sender/mottaker, finsøk med søkestang og overflatesøk.

Hjelperkorpsere søker i snøskred.

Tormod Eldholm er leder for ressursgruppe skred. Han var også med på å arrangere årets fagkurs. 

– Det er veldig fint å ha kurs for både Røde Kors og samarbeidspartnere som vi treffer ute på aksjoner. Vi har en del skredaksjoner i løpet av vinteren, rundt om i landet. Da er det viktig å få folk ut raskt og at vi har god kompetanse, så vi får en rask redning. Det står om minutter, sier Eldholm.

Hjelpekorpset graver i et funnsted.

Ressursgruppeleder Eldholm skryter av årets deltakere, og sier at nivået på årest kurs er høyt. Kunnskap er viktig når alarmen går, og ved skredaksjoner kalles ofte Røde Kors Hjelperkorps ut. 

– Det er frivillige som er den store ressursen innenfor skredredning i Norge, sier Eldholm.

Hjelpekorpsere drar ut en person på båre fra snøskred.

Anna Amalie Espe er blant årets deltakere. Hun forteller at det var en lærerik uke i fjellet med både dyktige veiledere og andre deltakere. 

– Jeg er med i skredgruppa i Stryn. Vi er tre stykker fra Stryn her, og målet er å ta med dette tilbake til gruppa og fortsette å øve. Bli best mulig, så vi kan være rustet til neste aksjon, forteller Espe som står foran i bildet over.