Dame i rødt smiler til kamera.

Pandemien fortsetter - det gjør også påskeberedskapen

Statsministeren har bedt oss være med på enda en oppoverbakke. Samtidig har regjeringen gjort den bakken lettere å gå for mange ved å åpne hytta i påska. For oss betyr det en tilnærmet normal påske.

I dag gikk jeg ut i skogen og satte meg med ryggen mot et tre. Der lukket jeg øynene, vendte ansiktet mot sola og bare var til. Jeg kunne høre fugler som sang, kjenne barken mot hendene, høre lyden av skistaver og ski i bevegelse på golfbanen som nå er en åpen hvit vidde. En liten stund var det som pandemien ikke fantes. 

Kanskje er det derfor vi lengter sånn til hytta? Fordi der kan vi bare være, kjenne at vi får hvilepuls og for et lite øyeblikk glemme hverdagen. Fordi den sto der før og kommer til å stå der etterpå. Akkurat som trærne. 

Nordmenn har oppsøkt naturen dette året. I hopetall har vi befolket den vi har rett utenfor der vi bor, og når vi har kunnet, den som ligger litt lenger unna. Mange melder om at det er akkurat denne søken til naturen som gjør at de holder ut. Det er ingen grunn til å tro at denne søken vil gå over, heldigvis kan vi kanskje si, fordi naturen er god for både den psykiske og den fysiske helsa.  

Statsministeren har bedt oss være med på enda en oppoverbakke. Samtidig har regjeringen gjort den bakken litt lettere å gå for mange ved å åpne hytta i påska. For oss betyr det en påske som kan gi tilnærmet normal i utfart i hytteområder. Samtidig har mange gjenoppdaget nærturene dette året, og det kan gi stor utfart også nært der folk bor.  

Vi har i ett år tilpasset oss de endrede vilkårene for søk og redning. Munnbind og kohorter er blitt vanlig på kurs, mye foregår digitalt og vil fortsette å gjøre det. Derimot kan vi ikke redde mennesker heldigitalt, det krever at vi er fysisk til stede. Korps og distrikt må vurdere hva som kan gjøres digitalt og hva som krever mannskap på hytter. Bemanning på våre hytter har gode tradisjoner og hjelpekorpsets tilstedeværelse er blitt synonymt med påskeferie for mange. Dette må vi holde fast ved også nå som vi er preget av koronasituasjonen. Med flere folk på hytteferie øker også behovet for hjelpekorpset. 

Midt i dette skal vi også huske å være mennesker selv. Mennesker som trenger naturlige lukter, sol på kroppen og lyden av andre mennesker. Påska vil ikke bli helt som normalt i år, men den kan minne oss om at vi skal komme oss tilbake til normalen. Du og korpset ditt må hver for dere og sammen finne ut hva som gir deg og beredskapen som helhet mest. Vi må være rause med hverandre. Selv om du har lyst til å være hele påska på korpshytta må dere kanskje dele påska mellom de som vil være der i år. Da får alle som trenger det, kjenne på følelsen av den påska de lengter etter.  

Med påska kommer også våren, sola og muligheten til å treffes mer ute. Det kan korpset legge opp til selv om dere ikke har hytte. Vi vet at vi trenger å kjenne de vi skal stå i stormen sammen med, så kanskje kan dere samles en kohort rundt et bål. Ikke alle hjelpekorpsere har noen å være sammen med når fridagene kommer. Vi trenger ikke treffes alle, men la oss treffes noen. 

Uansett hvor du er i påska, og hvilke lyder og lukter du trenger for å senke pulsen; husk å gjøre det. Vi er ikke ferdige med pandemien, og det kommer mange hverdager etterpå. Pust litt i påska. Fyll på tanken. Kjenn på at alt skal bli bra fordi vi gjør det bra sammen. 

Se også: Presentasjon av nye landsrådsmedlemmer

 

I denne saken tar vi også med presentasjon av tre av våre nye landsrådsmedlemmer. 

På landsmøtet i oktober ble det valgt nytt landsråd for Røde Kors Hjelpekorps. I forrige nummer av Hjelpekorpsbladet fikk vi stifte bekjentskap med de tre i arbeidsutvalget som inkluderer leder og nestleder.

I dette nummer blir du bedre kjent med landrådsmedlemmene Roy Worum, Nils Vidar Hopland og Stein Teppen.

Roy Worum

Alder: 34 

Lokalt hjelpekorps: Haugesund Røde Kors Hjelpekorps  

Distrikt: Rogaland Røde Kors  

Nils Vidar Hopland  

Alder: 49 

Lokalt hjelpekorps: Nordhordland Røde Kors Hjelpekorps  

Distrikt: Hordaland Røde Kors

Stein Teppen

Alder: 53 

Lokalt hjelpekorps: Skedsmo Røde Kors Hjelpekorps  

Distrikt: Akershus Røde Kors