To menn smiler til kamera.

Elements + Røde Kors = sant

– Det gjør oss stolt å kunne være en del av den utrolig viktige jobben som blir gjort av lokallag og frivillige rundt omkring i hele Norge, forteller prosjektleder Øyvind Samuel Kvamme.

Tekst: Erik Hatleli Aasen

For litt over halvannet år siden ble design- og motebedriften Elements Production AS en av Røde Kors sine samarbeidspartnere. Det har vært et år som har tatt en rekke krappe vendinger. Rundt 30 000 varer er sendt ut til Røde Kors-medlemmer bare de siste 11 månedene  

– Alle har jobbet og stått på som bare det. Det har blitt seine kvelder og tidlige morgener på alle her hos Elements. Vi bryr oss, og er virkelig engasjert i å hjelpe Røde Kors med det viktige arbeidet de gjør, sier Kvamme. 

30112020_JanFrodeSkeie_ØyvindSamuelKvamme
Daglig leder Jan Frode Skeie, og prosjektleder Øyvind Samuel Kvamme.

Utviklet for og med Røde Kors

Elements har, sammen med en gruppe hos Røde Kors, utviklet og designet de nye uniformsplaggene og utstyret som kan kjøpes i nettbutikken.

– Målet har hele tiden vært, og er fremdeles, å skape en uniform som er best mulig egnet for de fleste brukerne og oppgavene de skal utføre, forteller daglig leder i Elements, Jan Frode Skeie. 

Han vet at de frivillige i Røde Kors har en mengde ulike oppgaver og utfordringer knyttet til arbeidet de gjør. 

– Vi har som mål å utforme utstyr som kan brukes i mange forskjellige situasjoner. Selv om det er vanskelig å dekke absolutt alle behov, skal vi lage utstyr som kan brukes av de fleste – til det meste.

Daglig leder i Elements, Jan Frode Skeie

Og de tar gjerne mot både ris og ros på uniformene: 

 Det er veldig givende å ha Røde Kors med på utviklingen av plaggene. Det er viktig for oss. Det er dere som er ute og redder liv, finner mennesker som er forsvunnet og rykker ut til situasjoner vi andre helst vil holde oss langt unna. Vi i Elements ser opp til dere, og vekter deres tanker og innspill svært høyt, sier Kvamme. 

Han understreker at det tar tid å implementere de endringene som er ønsket, men at alle tilbakemeldinger blir lest og tatt med i videre utvikling. 

– Alle plaggene er under kontinuerlig utvikling sammen med brukerne, og vi ønsker alle forbedringsforslag velkommen, kan Kvamme fortelle. 

Kvalitet, men til rett pris 

Et annet viktig element i produksjon og design har vært pris. 

– Vi vet at de som bruker våre uniformer er med på frivillig basis. Da var det viktig for oss å legge minst mulig økonomisk byrde på dem. Samtidig skal vi levere utstyr og bekledning av høyeste kvalitet. Dette har vært den største utfordringen i arbeidet med de nye uniformene, kan Kvamme fortelle.  

Han forteller at det har gått mye tid med til å finne den kvaliteten som trengs, til en pris som ikke diskriminerer noen. 

– Det er viktig for oss at alle vet at vi alltid setter kvalitet først. Deretter jobber vi med pris ut ifra de kravene som settes til kvalitet, understreker Kvamme. 

Utfordringer 

Da Elements lanserte nettbutikk og ny uniformskolleksjon i fjor vinter, visste de lite om hva slags år som lå foran dem. 

– Det ble en perfekt storm, sier Kvamme lattermildt.  
 
– Da Covid-19 ble en del av hverdagen, midt i lansering og supplering av en helt ny kolleksjon, fikk vi kjent litt på stresset, fortsetter han. 

Fabrikkene i Kina som er med på å produsere klærne, ble satt under et ekstremt press for å blant annet produsere smittevernsutstyr, og det meste av varer som skulle fraktes ut av Kina fikk en formidabel forsinkelse. 

– Det var ikke hyggelig, men folk var forståelsesfulle og vennlig innstilt. Nå er lagrene våre fulle, og vi kan ta imot alle bestillinger. Men det var absolutt en vanskelig periode, sier Kvamme. 

Nytt lager, nytt system 

Siden samarbeidet Røde Kors ble inngått, har Elements fått nytt lager, nye lager- og logistikksystemer og rutiner for å eliminere feilplukk. 

– Skal det skje feilplukk eller lignende nå, så må det være pga. faktorer utenfor vår kontroll, som feil merking fra fabrikk., kan Jarle Tøsdal fortelle. 

Han er lagersjef hos Elements, og vet alt om hva som foregår i kulissene når en bestilling skal sendes ut til kunden. Han kan fortelle at alle varer er på lager – fra XS til 6XL, og at dersom du bestiller før klokken 12:00 på hverdager, så sendes varen samme dag.  

 Vi har også fått på plass et system som lar alle de lokale hjelpekorpsene gjennomføre kjøp med faktura.  Dermed kan hjelpekorpsene nå kjøpe inn utstyr til sine medlemmer.  

Da må korpsleder opprette en konto som følger vervet, sende en epost til oss om at det er gjort, og så skal alt være tilrettelagt for at korpsene skal kunne bestille, forteller han. 

Gleder seg til fortsettelsen 

Daglig leder Jan Frode Skeie ser frem til å samarbeide enda mer med frivillige i Røde Kors: 

 Vi ønsker å takke for alle tilbakemeldinger og bidrag som er kommet - dette gjør at vi sammen kan lage de optimale produktene for alles bruk, sier han.  

Og legger til: 

– Det er kjekt å kunne få være med på laget, når det er snakk om et så viktig arbeid som det Røde Kors gjør.