Vogn i veikanten. Masse snø.

Først på stedet

En forlatt barnevogn med tre pass. Små fotspor som går ned mot sjøen. For ett år siden var det dette synet som møtte hjelpekorpser Olaf Jacobsen (67), først på stedet i Fagereng-tragedien.

Tekst: Agnete Bråtun

Det var en vanlig vinterdag i Tromsø. Olaf Jacobsen var på vei hjem fra jobb da han plutselig så en barnevogn som var forlatt midt i veien. Han stusset over at den var litt tilfeldig plassert, men syklet forbi.

Fikk følelsen av at noe var galt 

Jo mer han tenkte over det, jo merkeligere syntes han det var at den sto der. Det var verken i nærheten av et busstopp eller et boligområde. Han syklet tilbake og tittet oppi vogna. 

– Jeg ser oppi vogna og der ligger det tre pass. Jeg bøyer meg lenger ned for å se under vogna. Da ser jeg rett inn i en brøytekant der jeg ser små fotspor som går ned mot sjøen.

Olaf Jacobsen, hjelpekorpser

Jacobsen fikk følelsen av at noe var galt, og stoppet en forbipasserende dame som hjalp han med å lete etter folk. De sprer seg i hver sin retning, og søker systematisk. Politiet kommer etter kort tid, og finner fire livløse personer i vannet. 

Her!
Foto: Jonas Høylo Fundingsrud.

– Jeg har vært medlem i hjelpekorpset siden 1970, så jeg har lang erfaring med både førstehjelp og hvordan man går frem i en slik situasjon, forklarer han.  

Jacobsen utførte hjerte- og lungeredning på den minste jenta, som etter hvert ble fraktet videre til sykehus, og overlevde.   

– Det var det grunnleggende som telte, den enkle førstehjelpa, sier Jacobsen, og legger til: 

– Det er kjempeviktig å kunne HLR. Hvis man klarer å øve på det en gang i året er fint. Jeg tror de som har øvd på det vil klare å utføre enkel HLR om man havner i en situasjon der det er nødvendig. Det er ikke så mye som skal til. Alt hjelper, sier han.    

Eldre mann som står på fjelltopp ogser i kamera.
Olaf Jacobsen. Foto: privat.

Hjelpekorpskunnskap gull verdt 

Jacobsen mener kunnskapen man tilegner seg som hjelpekorpser er gull verdt å ha med seg.  

– Det er så fint å vite hvordan man håndterer ulike situasjoner, som det å være ute i dårlig vær. Mange kan bli satt ut når de opplever noe ubehagelig, og det kan man bli som hjelpekorpser også, selvfølgelig, men da har man ofte den basis-kunnskapen. Man er systematisk når man søker, kan organisere seg og er trent opp til å fokusere. Man klarer å løse en situasjon.

Olaf Jacobsen, hjelpekorpser

Han oppfordrer alle til å gå på førstehjelpskurs i regi av Røde Kors. 

Hva har det gitt deg å være hjelpekorpser? 

– Det har gitt meg mye. Både førstehjelpsopplæring og redningstjenesteopplæring. I tillegg lærer man seg å håndtere det å være ute i naturen. Man får venner med lignende interesser og er en del av et utrolig flott fellesskap. Hjelpekorpset bidro til at jeg fikk en interesse for akuttjenesten, sier han.  

– Som hjelpekorpser kan man utgjøre en forskjell i en situasjon, det er fint å tenke på. Han sier alle kan utgjøre en forskjell om de kommer til en slik tragisk hendelse, og er takknemlig for kunnskapen han har fått fra sin erfaring som hjelpekorpser. 

Dessverre døde både moren og to av barna i tragedien. Jacobsen besøker av og til jenta han reddet og faren hennes.  

–Hun flirer og ler og kryper rundt, det er fint å se, sier han.