Mann i Røde Kors-uniform og hjelm ser på nordlyset som skinner bak en hytte.

Vinnere av fotokonkurransen

Vinnerne av fotokonkurransen er kåret! Vi har hatt gleden av å gå igjennom 122 bilder som viser den mangfoldige aktiviteten som foregår i hjelpekorpset.

Tekst: Camilla Krabbe

Til å vurdere bildene har vi hatt en solid jury bestående av lederne for ressursgruppene, landsrådet ved arbeidsutvalget og enhet søk og redning på nasjonalkontoret. Her er de som ble stemt fram som vinnere av de tre kategoriene.  

Beste Bilde: Jonas Hansen  

Bardu Røde Kors Hjelpekorps

beste bilde

Dette bildet er tatt nær svenskegrensa i Indre Troms og viser en hjelpekorpser i et snølandskap hvor himmelen er opplyst av nordlys. Bildet er tatt under en skarp aksjon.  

Dette sier juryen om bildet: Dette er et spennende og fasinerende bilde. Bildet er noe uklart, men det gir det et litt drømmende uttrykk. Det markante nordlyset er fremtredende og gir snøen et grønt skjær som brytes opp av den orange vesten til hjelpekorpseren. Bildet har en god komposisjon og det kommer klart frem at dette er en Røde Kors-aktivitet.  

Vi ringer Jonas og forteller at han har vunnet prisen for beste bilde.  

Hjelpekorpser med hjelm og uniform smiler til kamera.

Dette var kjempeartig, det er ikke ofte jeg er med i eller vinner konkurranser. Det veldig fint at vi får vist fram hva vi gjør i hjelpekorpset og den flotte naturen vi har i Bardu. Bardu Røde Kors Hjelpekorps bruker Instagram (tjeneste for bildedeling) for å vise fram aktiviteten vi gjør i lokalsamfunnet.  

- Nordlyset lyser opp omgivelsene

- Bildet ble tatt en dag vi var på vei ut til en skadet hundekjører i et område uten mobildekning. Skydekket var for lavt til at Norsk luftambulanse kunne fly fra Tromsø og hjelpekorpset ble kontaktet for å utføre oppdragetVvar fem stykker fra hjelpekorpset som kjørte fra Devdes til Dærtahytta, som er cirka 25 km, for å ta oss fram til hundekjøreren. Det var krevende for oss å komme seg fram med mye snø og en vindstyrke på 10 meter i sekundet. Vi prøvde å sette opp en Gateway for å kommunisere med nødetatene uten å lykkes 

- Når vi nærmer oss Dærtahyttta så viser nordlyset seg og lyser opp omgivelsene. Pasienten var etter forholdene i god form da vi kom fram, men kunne ikke kjøre hundespannet. Heldigvis er en av oss i hjelpekorpset hundekjører og førte hundespannet tilbake.  

Som vinner av beste bilde, så mottar du et gavekort fra en fotobutikk. Hva tenker du å bruke pengene på?  

- Til nå har jeg bare tatt bilde med mobilen, så kanskje jeg skal kjøpe meg et kamera?  

Beste situasjonTrond Walter Svendsen 

Sandnessjøen Røde Kors Hjelpekorps

Hjelpekorpsere bærer mann på båre midt på natten.

Dette bildet viser pasienttransport i snøvær under en øvelse vinteren 2020 i Sandnessjøen. 

Dette sier juryen om bildet: Et godt situasjonsbilde skal gi tydelig informasjon om en aktivitet eller en situasjon, slik at en kan lese hva som skjer. Det gjør dette bildet. Bildet symboliserer i tillegg at hjelpekorpset er ute i all slags vær og ofrer tiden sin for å hjelpe andre.  

Dette bildet er tatt i motlys og i dette tilfellet skaper denne lyssettingen en dramatisk stemning som får fram det essensielle i bildet. Bildet har godt med luft rundt motivet og det gjør at bildet er visuelt behagelig å se på.  

Mannlig hjelpekorpser med hund sitter og smiler til kamera.

Trond Walter Svendsen fra Sandnessjøen hjelpekorps sendte inn mange kvalitetsbilder til fotokonkurransen.  

- Det er artig at dere vil ha inn bilder fra land og strand og det er veldig fint å få denne annerkjennelsen på et av bildene jeg sendte inn 

Tok bilder for lokalavisa

- Bildet ble tatt på en øvelse hvor de måtte bære en pasient over snø og is flere kilometer. Oppdraget var å finne en savnet person og så frakte denne pasienten ned til veien. Det synes ikke på dette bildet, men det var et ulendt terreng og de fikk kjent på hvor krevende det kan være. Samtidig ble de godt kjent med utstyret og behovet for å rullere underveis.  

Jeg måtte prøve meg litt fram da jeg skulle ta bildet. Det er en utfordring å få bildet klart når det er så mørkt og samtidig få et godt øyeblikksbilde av laget og båra forfra. Bildet er tatt med et speilreflekskamera, men uten stativ, så jeg måtte prøve meg litt fram. Lokalavisa var meg på øvelsen og jeg skulle ta bilder som skulle brukes i reportasjen.  

Trond får et gavekort i Røde kors-butikken og takker både for anerkjennelsen og gavekortet.  

Tilfeldig trukket bilde: Tarand Krogvold  

Kongsberg Røde Kors Hjelpekorps. 

Tilfeldig utvalgt bilde

Vi har også trukket en tilfeldig vinner, som har tatt dette stemningsfulle bildet. Tarand får et gavekort på 2000 kroner i Røde Kors-butikken.