Bilde av utdeling av diplom fjellskikkprisen Vis bildetekst
Jens Kvernmo fikk Fjellskikkprisen for 2023 ved Røde Kors-hytta Hjelper´n på Frolfjellet i Trøndelag. Her avfotografert sammen med Kim Daniel Dypingen (t.v), Kjersti Løvik og Linda Evenset (t.h). Foto Randi Glomsrud.

Jens Kvernmo tildelt Fjellskikkprisen for 2023

Røde Kors tildeler årets Fjellskikkpris til TV-profilen og friluftsmannen Jens Kvernmo for hans arbeid for å fremme gode verdier for turgåere i alle aldre.

Kvernmo, som er kjent for mange gjennom tv-programmer på både NRK og TV 2, tildeles prisen for sin jordnære tilnærming til natur og friluftsliv.

Kvernmo har levd sammen med urfolk i Canada, Norge, Mongolia og Grønland for å lære og har brukt flere år av livet sitt ute i naturen med hundene sine.

– Jens Kvernmo er en utmerket talsperson for et bærekraftig friluftsliv og han har gjennom sin formidling delt av sin kunnskap og sine holdninger til hele Norge. Jens fortjener å tre inn i rekken av dyktige personer og organisasjoner som har fått Fjellskikkprisen siden den ble etablert i 1995, sier landsrådsleder Kjersti Løvik i Røde Kors Hjelpekorps.

Begrunnelsen:

I begrunnelsen fra juryen, som har bestått av landsrådslederen, Røde Kors-president Thor Inge Sveinsvoll og fjorårets vinner Albert Lunde, står blant annet følgende:

Kvernmo har gjennom sine mange turer vist at man ikke alltid trenger å slå rekorder eller ha store mål for å få en bra tur. Lærer vi å bruke naturen blir vi mer glad i den, og blir vi glad i den tar vi bedre vare på naturen for fremtiden.

Årets vinner er også veldig opptatt av at man skal bruke naturen på en bærekraftig måte, og å være en motpol til utstyrsjaget. Gjennom sin synlighet i både tradisjonelle og nye mediekanaler formidler han friluftsliv som respekterer både naturen, urbefolkningers tradisjoner og levemåte og at alle har mulighet til å oppleve gode naturopplevelser.  

Jens er også en god talsperson for å fremme sunt friluftsliv for barn og unge, noe som også er i tråd med Røde Kors sitt mål om å bidra til trygge og gode opplevelser for mennesker i alle aldre - sammen. Kvernmo har uttalt at hans beste venn og læremester er hans bestefar.

Vinneren: – Deler prisen med mange

– Jeg er veldig, veldig ydmyk over å få årets Fjellskikkpris. I verdenssammenheng er Norge helt unikt med tanke på den store interessen for det enkle friluftslivet, der det handler om å nyte naturopplevelsene, klare seg med lite og ikke etterlate spor. Det er veldig mange som hadde fortjent en slik pris, så denne deler jeg likt med alle friluftsfolk som er glade i naturen, dyrene og det gode, tradisjonelle, enkle, norske friluftslivet, sier prisvinneren.

Om Fjellskikkprisen

  • Røde Kors opprettet prisen i 1995 for å påskjønne personer, grupper eller institusjoner som har utmerket seg eller vært en god ambassadør for friluftsliv, spesielt i fjellet.
  • Tidligere mottakere av prisen er blant andre Den Norske Turistforening, Arne Næss sr., Nils Faarlund, H.M. Dronning Sonja, H.K.H. Kronprins Haakon, Lars Monsen, Cecilie Skog og varslingstjenesten no. Fjorårets vinner var skredpioner Albert Lunde
  • Med prisen ønsker Røde Kors å være med på å stimulere og skape oppmerksomhet om friluftsliv, sikkerhet og forebyggende arbeid i fjellet.
  • Ved utdeling er det også naturlig å ta utgangspunkt i at kandidaten har en opptreden som er i tråd med Røde Kors' prinsipper og målsettinger.