Skredsekker til Skredgruppen

Skredgruppen i Rogaland har spisskompetanse på søk og redning ved snøskred. Nye skredsekker hever sikkerheten enda et hakk.

Ekstra sikkerhet ved skred

De ansvar for å sikre veien inn til skredet, og basert på høy skredfaglig kompetanse vurderer de forholdene nøye og tar bevisste valg. Likevel er alltid en liten restrisiko for et nytt skred. Med nyinnkjøpte skredsekker på ryggen er de tryggere skulle det skje. Sekkene har en ballong som blåser seg opp ved et skred. 

–  Luftballongen gjøre det enklere å holde seg flytende, og gir luft rundt en om man havner under snøen, sier leder i Skredgruppen Julie Jonstrup. 

Skredsekker
Julie Jonstrup tester ny skredsekk.

Hun understreker at sekkene ikke betyr at de kommer til å ta lettere på risikovurderingen. 

– Det blir litt som å kjøre bil med airbag. Det er tryggere, men man skal ikke ta mer risiko av den grunn, sier hun 

Sekkene har vært på ønskelisten til Skredgruppen lenge. Nylig fikk de 200.000 kroner av Den Gule Bankens Gavefondet til å kjøpe inn 32 sekker. 

– Tusen takk. Det er en stor oppgradering for oss å endelig kunne kjøpe sekkene, sier hun. 

Heldigvis har det vært få skred i vårt område siste årene. Men med flere som oppdager gleden med topptur på ski, har lederen i Skredgruppen en tydelig beskjed:

– Ta skredkurs! Da lærer du å lese terrenget og gjenkjenne farlig terreng. Da lærer du også å redde kammeraten din skulle det gå galt. 

Hun oppfordrer også til å følge med på varsom.no, laste ned appen og sjekke skredvarsel før man legger ut på tur. 

Om Skredgruppen

Skredgruppen er en del av Hjelpekorpset. Medlemmene har ekstra interesse for og kunnskap om snø, skred og vinteraktivitet. Gjennom vintersesongen har de beredskapsvakt, som betyr at de skal kunne møte hos 330-skvadronen på Sola innen 30 minutt. Fra Sola er de med i helikopter til stedet skredet har gått, eller i bil om vært er for dårlig.  

I tillegg til å rykke ut ved skred, driver gruppen forebyggende arbeid gjennom kurs, fagdager og annen opplæring.