En gruppe mennesker står samlet og smiler til kamera.

Kongelig besøk på Finse

Røde Kors sine kurs på Finse har i mange tiår vært en institusjon innen opplæring for ledelse av redningsaksjoner i ekstreme værforhold. I år kastet kronprinsparet glans over kurset.

I år fikk Finsekurset (ASOR og LSOR vinter) kongelig besøk. Norges kronprinspar, Haakon Magnus og Mette Marit, som ikke bare var til stede som observatører, men deltok også aktivt i flere av kursaktivitetene.

Per Magne Eikeland, nestleder for kursene, er veldig begeistret over kronprinsparets engasjement og ivrige nysgjerrighet gjennom hele oppholdet.

– Det var inspirerende å gi kronprinsparet et innblikk i kursets omfattende forberedelser for fremtidens redningsledere.

Per Magne Eikeland, nestleder for Finsekursene

Deltok i øvelser

I tillegg til å følge aksjonsledere inne på Finsehytta, deltok kronprinsparet også i flere øvelser utendørs, i til tider krevende værforhold.

Gruppe mennesker står utendørs og snakker sammen.
Kronprinsparet snakker med president Siri Hatlen, kursleder Agnete Gilbakke og nestleder Per Magne Eikeland. Foto: Truls Brekke/Røde Kors

Kronprinsen deltok i overflatesøk på skred, og han fikk også oppleve hvordan det er å ligge under snøen, da han ble gravd ned for å være markør for aksjonslederkurset. Vi fikk også se kronprinsens snøskuterferdigheter i snøstorm, da han snørekjørte et lag fra laglederkurset ut i felt, med kronprinsesse Mette Marit som passasjer.

Snøskuterkjøring i snøføyka.
Kronprinsen fikk muligheten til å kjøre snøskuter da han besøkte Finsekurset. Bak skuteren har han hjelpekorpset som snørekjøres ut på øvelse. Foto: Truls Brekke/Røde Kors

Røde Kors sine kurs på Finse har i mange tiår vært en institusjon innen opplæring for ledelse av redningsaksjoner i ekstreme værforhold. Kurset ble første gang gjennomført i 1957 som et laglederkurs. I 1959 kom aksjonslederkurset på plass, og siden dette er det kun to år man ikke har gjennomført kurs på Finse. I 1994 da OL ble arrangert på Lillehammer og under pandemien i 2021.

Om Finsekurset

Siden starten i 1957 har Finsekurset blitt etablert som et viktig lederkurs for redningsmannskap i kommandoplassen og i felt, når aksjoner foregår i særdeles krevende værforhold. Kurset tilpasser seg kontinuerlig nye metoder, verktøy, og økte krav til den frivillige redningstjenesten.

En gruppe mennesker står samlet og leser kart.
Under Finsekurset blir deltakerne utfordret i flere ulike prøvelser. Her skal en gruppe navigere seg gjennom terrenget ved hjelp av kart og kompass.

Finsekurset gir ikke bare uvurderlig vinter- og lederkompetanse til deltakere i Røde Kors Hjelpekorps, men også andre aktører innen redningstjenesten i Norge. Kursdeltakerne i år var fra Røde Kors, Hovedredningssentralen, Sivilforsvaret, Politiet og USAR.