
Den siste store øvelsen
Høsten 2024 startet utrullingen av FAKS til alle politidistrikter. Sør-Vest politidistrikt var først ute, og nå tar stadig flere distrikt det nye verktøyet i skarpt bruk.
I midten av februar kom turen til Oslo Politidistrikt. Med Trasop Skole i Oppsal som utgangspunkt og et KO bestående av representanter fra samtlige organisasjoner i tillegg til politiet, ble øvelsen igangsatt. Over 100 frivillige fra Røde Kors, Norges Radio Relæ Liga, Norske Redningshunder og Norsk Folkehjelp møtte opp i snøværet denne lørdagen.
Stort KO
Oslo PD har årlige øvelser sammen med FORF for å trene samhandling, og kjører vanligvis tre parallelle kommandoposter.
– Vi samler oss i ett KO på denne øvelsen for å lettere dele erfaringer med FAKS.

Gangen i øvelsen er som følger: Det blir ringt inn en melding til politiet. Politiet varsler FORF, som igjen varsler sine organisasjoner. Sms-varsling blir sendt ut til alle frivillige, som da kobler seg på FAKS for innlogging og instruksjoner. Noen møter opp i KO eller depot, mens andre drar direkte ut på søk.
Mobilfri sone
Ett av dagens øvingscenarioer er en familie på tre på en mobilfri overnattingstur i Østmarka. Det gir mannskapet en unik mulighet til å øve på søk uten bruk av mobilsporing, som vanligvis er den mest effektive metoden for å finne savnede personer. Så langt i øvelsen har en bil blitt funnet på en parkeringsplass. Mannskaper er i området, og bruker både ATV, drone og hunder i søket. Alle er innlogget i FAKS, hvor de hele tiden mottar oppdateringer fra mannskapet i KO.

En reell øvelse
Nygaard kan fortelle at nettopp slike søk i randsonene rundt Oslomarka uten mobilsporing utgjør en stor del av leteaksjonene i hovedstaden.
– Med mindre du er dement, går du deg ikke vill i Østmarka. Og er det sånn at du ikke vil bli funnet, blir mobilen igjen hjemme. Vi er vant til å lete etter folk uten mobilsporing, noe som gjør denne øvelsen veldig reell, sier han.
Bedre oversikt
Tidligere har ulike redningsenheter brukt forskjellige systemer for å holde oversikt. En fordel med FAKS er at alle ressursene er samlet i ett system.
– Før har jeg notert på Excel-ark eller en PostIt-lapp, mens Folkehjelpa har notert tilsvarende og Redningshundene har hatt sitt system. Nå kan vi snakke sammen, og jeg får både oversikt over mannskapet fra Røde Kors og hvor mannskapet til Folkehjelpa befinner seg, forteller Nygaard.
Dette fører til mindre administrasjon og sparer tid, og gjør det mulig å fokusere mer på det faglige søksarbeidet.
– Min erfaring er at vi kan planlegge mer strategisk og derfor kan konsentrere oss mer om det søksfaglige. All viktig info blir tilgjengelig i FAKS, slik at vi slipper å ta notater og dermed unngår feilinformasjon.

En ny tidsalder
Erling Nygaard har vært med i Hjelpekorpset siden 2006.
– Jeg har vært med lenge nok til å huske at jeg ble sendt ut på leteoppdrag med svart/hvitt- kopi av kartet i NAF veibok, mimrer han.
Han kaller utviklingen i redningstjenesten revolusjonerende, selv om digitale kartverk har vært i bruk en stund, fra Basecamp til Viewranger og Sartopo. Nå ser han frem til et nytt kapittel med FAKS.
Bedre struktur og trygghet
Det samme gjør Hanne Skulstad, som er frivillig i Oslo Røde Kors. Hun har hatt opplæring i FAKS, og har store forventninger til verktøyet som skal gi mer struktur i letingen.
– Jeg synes FAKS er et flott verktøy som både gir bedre oversikt på hvor vi i mannskapet er og gjør, og hva KO gjør. Jeg har flere venner i Norske Redningshunder, og nå blir vi koblet mer sammen. Det er fint, og føles tryggere.

Sansene vår kan ikke erstattes
Ikke alle er like entusiastiske når det gjelder å ta i bruk nye digitale verktøy. Selv om FAKS skal være intuitivt og enkelt, finnes det fortsatt alternative måter å samarbeide på.
– Arbeidet de frivillige utfører som mannskap er uforandret, og like viktig som før. Den savnede må fortsatt finnes, uavhengig av hvilket system som benyttes. Derfor må vi huske at vi ikke finner den savnede personen i appen, men med våre egne øyne i terrenget, avslutter Nygaard.
FAKS i bruk
Det ble ikke oppdaget noen problemer med FAKS i løpet av øvelsen. BarentsWatch, som er utvikler av sytemet, meldte heller ikke om noen overraskelser på server-siden. Uka etter øvelsen tok Oslo politidistrikt FAKS i bruk.
– Som med alle nye systemer så må vi øve for å bli gode. Noen mindre brukerproblemer var det under øvelsen, men det er nok mest fordi systemet er nytt for alle.
