
Flaks i uflaks, og bursdag i lufta
Johan Port (36) skulle løpe den lengste distansen i terrengløpet, men endte opp med en brukket ankel. I dag er han på bedringens vei og takknemlig for å ha blitt reddet av Hjelpekorpset i Røde Kors.
Verdens vakreste terrengløp
Det var en nærmest perfekt dag ved Moskenesfjorden i Lofoten, den siste uken i mai. Franskmannen Johan Port (36) hadde bursdag, og ville feire dagen med favoritt-aktiviteten sin – terrengløp.
Denne dagen skulle han delta i terrengløpet Lofoten Ultra-Trail. Johan hadde meldt seg på den lengste etappen – Lofotstafetten på 162 kilometer. Solen speilet seg i duggdråpene på bakken, og regnværet dagen før gjorde luften god å puste i. En fin dag for en løpetur i flotte omgivelser.

Lofoten Ultra-Trail:
Hvert år, i slutten av mai, arrangeres terrengløpet Lofoten Ultra-Trail, som strekker seg milevis gjennom store deler av Lofoten. Løpet, som er oppdelt i ulike etapper, er omtalt som et av de vakreste i verden, og tiltrekker seg deltakere fra fjern og nær.
Uflaks etter halvannen kilometer
Herr Port er ingen vanlig franskmann. Med ni år som innbygger i Lofoten, løypeløper for Norrøna og leder for Retur Lofoten, kjenner han godt til de aller fleste terreng i hele området. Men denne dagen hadde han uflaks.
Etter bare halvannen kilometer, i løpets første nedoverbakke, løper han over noen glatte steiner. Han sklir og er i ferd med å falle stygt.
– Jeg mistet balansen og kjente hodet stupe mot bakken, så jeg prøvde å hente meg inn, forteller Johan.

Føttene lander på en ustabil stein, og Johan hører lyden av høyre ankel knekke.
– I starten kjente jeg en liten skarp smerte, men adrenalinet i kroppen gjorde at jeg trodde jeg skulle klare å gå opp et fjell til, forteller Johan.
Etter hvert som adrenalinet minsker, blir smertene større, og Johan kjenner at foten eser.
– Foten ble større, og jeg kjente en intens skarp smerte. Det var som en kniv på huden, forteller han.
Brukket ankel og uten mobildekning
Han bestemmer seg for å trekke seg fra løpet og ringe løpskontoret, men det er ingen forbindelse. Med brukket ankel går han syv kilometer rundt i fjellet før han endelig klarer å finne mobildekning.
– Da jeg omsider fikk ringt, sendte de umiddelbart to frivillige fra Røde Kors for å finne meg. På dette tidspunktet kunne jeg ikke gå lenger, forteller Johan.
Reddet av Røde Kors Hjelpekorps
En liten time etter kommer de frivillige fra Røde Kors Hjelpekorps frem. Der dekker de Johan med et teppe, og han får låne en jakke for å holde seg varm. Så tok de av han skoene hans for å sjekke bena.
– Da de så at den høyre ankelen min var tre ganger så stor som den andre, bestemte de seg for å ringe helikopteret, sier Johan og forteller at han var lei seg for å ha gått glipp av løpet, men svært glad for å bli hjulpet av hyggelige og blide frivillige.
– Røde Kors gjør en fantastisk jobb. Jeg er ofte på tur i fjellet, og jeg vet hvor raskt en ulykke kan skje. Uten frivillige eller ansatte fra Røde Kors ville ikke sikkerheten vært den samme.

En bursdag utenom det vanlige
Da helikopteret kommer, blir Johan fraktet opp i et tau.
– Det å henge i et tau høyt oppe i himmelen, for meg som har flyskrekk, i tillegg til at jeg har bursdag – det kommer jeg til å huske så lenge jeg lever, sier Johan og ler.
I dag er han på bedringens vei, og sender en hilsen til de frivillige fra Moskenes Røde Kors Hjelpekorps som reddet ham denne nærmest perfekte dagen ved Moskenesfjorden i Lofoten.