Seks personer rundt et bord Vis bildetekst
Norsktreningen skal være et lavterskeltilbud. Undervisningen er variert, og av og til lager deltakerne mat på samlingene. – Mat binder folk sammen og det er hyggelig å både lage den og spise den sammen, forteller initiativtaker Siw Johannesen.

– Det beste med norsktreningen er de positive og vennlige menneskene

Tvedestrand Røde Kors har bare hatt norsktrening oppe å gå i noen i måneder, men har allerede mange faste brukere av tilbudet.

Annenhver torsdag er det norsktrening på Innbyggerhuset i Tvedestrand. Anna Omalecka fra Polen er på plass for å lære seg bedre norsk.

 – Tilbudet betyr mye for meg. Jeg blir kjent med mange nye mennesker og får mulighet til å utvikle norskkunnskapene mine. I tillegg lærer jeg mer om andre land og kulturer, og særlig det norske. Det har blitt mye lettere å både forstå og snakke norsk, sier hun.

norsktrening
Anna Omalecka vil lære seg bedre norsk. Hun deltar på norsktrening så ofte hun kan.

Også Viktor Marbuzov fra Ukraina synes at norsktreningen er en fin anledning til å kommunisere med andre norsktalende. Han har nylig startet, og er sikker på at tilbudet vil bidra til god læring.

 –  Noe av det beste med tilbudet er de positive og vennlige menneskene jeg møter, sier han.

norsktrening
Viktor Marbuzov fra Ukraina har akkurat begynt å lære seg norsk. Han får god hjelp på norskopplæringen i Tvedestrand.

Engasjert og frivillig
Frivillig Roman Bayak er en av dem som bidrar i norskundervisningen. Han er utdannet ingeniør, og kom til Norge fra Ukraina for fem år siden.

– Jeg husker hvor vanskelig det var å lære språket da jeg selv kom til Norge. Nå behersker jeg språket godt, og da er det fint å hjelpe andre. Derfor bidrar jeg som frivillig.

Roman Bayak

Roman er opptatt av at flere skal lære seg norsk. De siste ukene har han blant annet vært initiativtaker til oppstart av norsktrening for barn.

 – Jeg prater med flere, ikke bare de som går på språkkafeen, men har merket at de som benytter dette tilbudet kan bedre norsk. Det viser effektiviteten av et slikt tilbud, sier han.

norsktrening
Roman mener det er individuelt hvordan man lærer språket, men at det finnes mange generelle regler som kan gjøre at man lærer fortere. Selv snakker han både ukrainsk, russisk, tysk og engelsk.

Fra 0 til hundre på ett år
I løpet av kun ett år har Tvedestrand Røde Kors både startet opp lokalforening og satt i gang  fire aktiviteter. I tillegg til norskundervisning er både besøkstjeneste (med og uten hund), BARK og Treffpunkt for ungdommer i gang.

Siw Johannessen er en av drivkraftene bak etableringen av Røde Kors i Sørlandsbyen. Hun kan fortelle at det først ble etablert et internstyre, før et ordentlig styre kom på plass i februar 2024.

Siw mener at nøkkelen til å få folk til å bidra er å bruke sine nettverk.

 – Alle kjenner noen. Ikke vær redd for å spørre folk om å hjelp til å skaffe folk. Det kan være tannlegen din, en nabo, venner, søster eller svoger. Alle har noe de kan bidra med, understreker hun.

Lavterskeltilbud for voksne

Initiativtaker Siw Johannessen understreker at tilbudet er åpent for alle over 18 år som ønsker å trene på å snakke norsk. Hun roser både kommunen og den lokale pressen. 

– Vi har fått fine sentrale lokaler i Innbyggernes Hus. Og ikke minst har vi fått med oss engasjerte folk med et sterkt ønske om å bidra i lokalsamfunnet, avslutter Siw.

Vi bruke både bruker spill og samtaler. Av og til lager deltakerne mat på samlingene. Vi har til og med hatt falafel-konkurranse. Mat binder folk sammen og det er hyggelig å både lage den og spise den sammen.

Siw Johannesen

Dette er en av sakene i Røde Kors-avisa Agder juni 2024. Hele avisa kan du lese her.