Besøksvenn med hund / Vigdis Skille og Wilma

Vi fortsetter å feire 70 års-jubileet til Besøkstjenesten ved å vise frem noen av våre 200 frivillige. Denne gangen er det besøksvenn Vigdis Skille med besøkshund Wilma, som forteller litt om sine opplevelser. Vigdis er Bærum Røde Kors sin første besøksvenn med hund som er godkjent etter de nye retningslinjene, og er intervjuet av leder for aktiviteten, Kjersti Rød Rypdal.

Besøksvenn med hund / Vigdis Skille og Wilma

  • Hvor lenge har du vært i Røde Kors?

Jeg meldte meg inn i Røde Kors høsten 2018, har lenge tenkt å melde meg inn en veldedig organisasjon når ungene var ute av redet og jeg var ferdig med å følge opp gamle foreldre. Og nå var tiden kommet!

  • Hvorfor ville du begynne som frivillig i Røde Kors?

Røde Kors har mange ulike aktiviteter som man kan støtte, alt fra leksehjelp, samtaler med nye landsmenn og besøke ensomme og eldre. Røde Kors er en upolitisk organisasjon som hjelper de som trenger hjelp uavhengig av politikk og religion. Min far var aktiv i Røde Kors da han ble pensjonist og han hadde mye glede av å bidra der.

  • Hvorfor som besøksvenn med hund?

Jeg tenkte først å bidra for barn og ungdom eller for inkludering av innvandrere, men ut fra timeplanen skjønte jeg etter hvert at mitt arbeid ikke var forenlig med aktiviteter som er tidligere på dagen. Besøksvenn kan tilpasses arbeidssituasjonen bedre, og siden jeg har en hund som er glad i folk tenkte jeg det var en fin måte å komme i kontakt med eldre på. Og Wilma er veldig god å ha med når jeg går på besøk, for da finner vi alltid noe å prate om. Ved en feiltakelse tok jeg med Wilma på sykehjemmet (Stabekk bo og behandlingssenter) før hun var kvalifisert for det, men etter avtale med sykehjemmet fortsatte jeg å gå på besøk på eget initiativ utenom Røde Kors. Det var spesielt en dame som ble veldig glad når jeg kom med hund og jeg ønsket derfor ikke å vente til Wilma var godkjent. Gleden hun utstrålte når hun fikk se Wilma var nok til at jeg gikk også de få gangene jeg sa fra at jeg kanskje ikke ville rekke innom.

  • Hva synes du om det «nye» hundekurset?

Jeg synes kurset var veldig bra, med dyktige og engasjerte kursholdere. De praktiske øvelsene var fine og vi fikk mange gode tips til hvordan vi skal oppføre oss når vi skal på besøk, og situasjoner vi skal unngå eller gå ut av. Dette med tanke på sikkerhet for så vel de vi besøker som hunden selv. Mye av det vi trente på og tipsene vi fikk er også bra utenom besøkssituasjonen.

  • Hvem besøker du og hvor ofte?

Jeg besøker fortsatt en avdeling på Stabekk bo og behandlingssenter, og der går jeg hver tirsdag ettermiddag. Bruker 40-50 minutter på grupperom hvor flere eldre er samlet. Noen ganger prater jeg med flere rundt et bord, andre ganger blir det bare et par stykker, det kommer ann på hvem som er tilstede når jeg kommer. Det er ikke alltid at de eldre er så interessert i Wilma, men hun er en kontaktskaper og jeg har inntrykk av at mange av de eldre husker hunden bedre enn meg. Wilma ble for øvrig godkjent for tre av fire kategorier; Hjemmebesøk, institusjon enerom og institusjon grupperom.