Stortingspresidenten prater med frivillige Vis bildetekst
Røde Kors-president Thor Inge Sveinsvoll (f.v.), lokalforeningsleder Rune Skjolden i Nedre Eiker Røde Kors, stortingspresident Masud Gharahkhani og distriktsleder Øivind Granlund i Buskerud Røde Kors på besøk i Mjøndalen. (Foto: Glenn Thomas Nilsen/ Røde Kors)

Takker Røde Kors for innsatsen etter «Hans»

Kongefamilien, statsministeren og medlemmer fra regjeringen stod i kø for å se hvordan Røde Kors og øvrig frivillighet reagerte da «Hans» flommet over landet.

De de fikk se var en innsats som savner sidestykke i Røde Kors-historien i Norge.

– Jeg er imponert, sa Dronning Sonja.

Over 800 frivillige fra 60 lokalforeninger bidro under, og etter uværet. Aldri før har Røde Kors i Norge respondert på så mange hendelser på én gang, og med så mange lokalforeninger. De frivillige bar vann og mat til isolerte tettsteder. De hjalp til med evakuering for de som måtte forlate hus og hjem. De støttet politiet og kommunene med både lokalkunnskap og droneteknologi. Og frivillige bygde flomvoller og støttet helsevesenet.

For å nevne noe.

Statsministeren takker
KLAPP PÅ SKULDEREN: Statsminister Jonas Gahr Støre, Justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl og Olje- og energiminister Terje Aasland kom til Ringerike og Hole Røde Kors. – Tusen takk for den viktige jobben dere gjør, sa statsministeren, og ga lokalforeningsleder Knut Espen Irwing Swang, et godt klapp på skulderen. (Foto: Roar Olsen)

Spesialister på vann

På Ringerike ble innbyggerne vitne til den største vannføringen noensinne siden målingene startet i 1945. Der hjalp om lag 50 frivillige fra Røde Kors til med evakuering av nærmere 2000 mennesker. Frivillige hjalp også kommunen med å svare på flere hundre telefoner fra innbyggere. Røde Kors sine vannredningsspesialister, vanngruppen til Ringerike og Hole Røde Kors, bemannet også en brannbil sammen Brannvesenet i kommunen.

– Det er voldsomme krefter som er i sving her, sa kronprins Haakon etter sitt besøk på Ringerike.

Frivillige i prat med ordfører
Morten Sjåstad i Svelvik Røde Kors (f.v.), Thomas Evjen (Drammen Røde Kors), Rune Skjolden (Nedre Eiker Røde Kors), ordfører Monica Myrvold Berg i Drammen kommune, Roger Bjerknes (Norsk Folkehjelp Drammen og Sande) og Bene Bostrøm (Norske Kvinners Sanitetsforening Drammen). (Foto: Glenn Thomas Nilsen/ Røde Kors)

Kongens takk

På noen få dager er det totalt lagt ned flere tusen frivillighetstimer for å bistå der nøden var størst. I Drammen måtte blant annet mange lokalforeninger fylle og lempe ut sandsekker.

− Jeg må bare berømme de som har stått på og reddet det som reddes kunne. Fra politi, til brannvesenet, alle nødetater, frivillige og naboer. Det er bare å takke de for at det ikke har gått noen liv, sa kong Harald da han besøkte flomutsatte i Mjøndalen sammen med Dronningen. Kongeparet ble grundig informert av lokalforeningsleder Rune Skjolden fra Nedre Eiker Røde Kors.

Distriktsleder Øivind i prat med andre
Distriktsleder Øivind Granlund i Buskerud Røde Kors. (Foto: Glenn Thomas Nilsen/ Røde Kors)

Døgnet rundt i Hallingdal

«Hans» traff også Hallingdal med enorme krefter. 14 ras rev med seg veier og hus. Det var ras, etter ras, etter ras.

Distriktsleder Øivind Granlund forteller at det har vært krevende arbeid med flom, skred og isolerte lokalsamfunn.

– I midtre del av Buskerud har Ringerike og Hole Røde Kors stått på døgnet rundt. Totalt har over 100 frivillige fra hjelpekorps, omsorg og ungdom bistått i arbeidet. Vi har også fått bistand fra Akershus Røde Kors. I søndre del av Buskerud bisto blant annet Øvre Eiker Røde Kors med evakuering av gamle Hokksund, sier han.   

LF-leder i snakk med kongen og dronningen
Kongeparet var på besøk i Mjøndalen for å snakke med de frivillige som har bidratt under ekstremværet "Hans". Her er Rune Skjolden i Nedre Eiker Røde Kors i prat med kongen og dronningen. (Foto: Glenn Thomas Nilsen/ Røde Kors)

Hele byen under vann

I Nesbyen ser familiefaren Bjørnar Ulsaker «Hans» inn i hvitøyet. Vannet fosser mot huset og etter få minutter er kjelleren full. Fryser, klær og utstyr flyter rundt nede i kjelleren. Vannet «krabber» opp mot taket og videre opp i stuen.

– Jeg vil bare berømme de som har stått på her og reddet det som reddes kunne. Fra politi til brannvesen, til alle etater, til frivillige, til naboer. Det er bare å takke alle for å ha gjort dette så det ikke har gått liv foreløpig, sa Kong Harald under besøket. 

– Huset mitt gikk tapt den dagen, sier han. 

Men Bjørnar er frivillig i Røde Kors og skifter raskt til uniform. De neste dagene er han en del av beredskapen i Nesbyen. Han evakuerer blant annet naboer med båt.

– Jeg hadde ikke i min villeste fantasi trodd at det skulle bli så ille her i byen. Men jeg er glad for at vi har et veltrent og solid hjelpekorps. Røde Kors står sterkt her i Nesbyen. Vi reddet mange fra ekstremværet Hans' herjinger, sier han.

Droner som redder liv
DRONER REDDER LIV: Droner er et viktig verktøy for Røde Kors i kriser. Lokalforeningsleder i Geilo Røde Kors, Marias Veslehaug, brukte drone flere ganger for å søke i flom og skredutsatte områder i Hallingdal. (Foto: Røde Kors)
Frivillige demmer opp
DEMMER OPP MED SANDSEKKER: Frivillige i Røde Kors tok tak og fylte hundrevis av sandsekker over hele Buskerud under flommen «Hans». Her er det frivillige i Nedre Eiker Røde Kors som jobber. (Foto: Røde Kors)
Kronprinsen takker
KRONPRINSEN TAKKER: Kronprins Haakon kunne konstatere at det var voldsomme krefter i sving på Ringerike. Han kom også for å takke alle de frivillige som stod på natt og dag. (Foto: Roar Olsen)
Lokalforeningsleder prater
Lokalforeningsleder Rune Skjolden i Nedre Eiker Røde Kors forteller om Røde Kors sin innsats i forbindelse med flommen. (Foto: Glenn Thomas Nilsen/ Røde Kors)