Frivillige markerte siste tur Vis bildetekst
Fra venstre Snorre Georg Samland (Drammen Røde Kors), Hans Carstein Kristoffersen (Svelvik Røde Kors), operativ leder John Inge Haukaråsen (Svelvik RK), Lars-Erik Pettersen (Svelvik Røde Kors) og Veronica Edvardsen (Nedre Eiker Røde Kors). I døra står Morten Sjåstad fra Svelvik Røde Kors. (Foto: Svelvik Røde Kors)

Røde Kors-frivillige markerte avslutningsturen til Sea King

Etter 50 år i drift fløy redningshelikopteret sin siste tur Norge på langs fra 22. til 27. november. Mandag ettermiddag landet helikopteret i Svelvik.

Det ønsket blant annet frivillige i Røde Kors å markere med å invitere til kaffe og vafler. 

– Vi ønsket å markere avslutningsturen deres, og fikk til stort oppmøte av Røde Kors og andre som fikk full omvisning i helikopteret, forteller lokalforeningsleder Morten Sjåstad. 

Han legger til at mannskapet var storfornøyd med oppmøtet og mente det var det største hilsen de hadde fått på veien.

– Det passet jo også godt siden dette var siste stopp før Rygge og museum.  Maskin 189 skal nå pensjoneres og plasseres på museum på Gardermoen, fortsetter Sjåstad.

Sea King avslutter Norge på langs
Foto: Svelvik Røde Kors

En hyllest til dem

I tillegg til Svelvik Røde Kors var også Drammen Røde Kors, Lier Røde Kors og Nedre Eiker Røde Kors også representert.

Til Drammens Tidende forteller John Inge Haukaråsen, operativ leder i Svelvik Røde Kors Hjelpekorps, at de blinket med kjøretøyene som en hyllest til Sea King-redningshelikoptrene og 330-skvadronen.

– Vi har lyst til å feire deres rundtur i Norge. Så vi er her for å ta dem imot og gi vår hyllest til dem, sa Haukaråsen. 

FAKTA:

Siden Sea King gikk på beredskap i mai 1973 har Sea King helikoptrene løst over 45 000 oppdrag. Mange av disse har blitt løst i samarbeid med andre aktører som brannvesen, politi, Norsk Luftambulanse (NLA), medlemmer i Frivillige organisasjoners redningsfaglige forum (FORF), andre enheter i Forsvaret med mer. Sea King har vært en viktig bidragsyter for redningstjenesten i hele Norge. 

(Kilde: Forsvaret.no)

I utgangspunktet skulle ikke helikopteret innom Svelvik.

– For cirka en uke siden spurte vi om de kunne tenke seg å stoppe innom Svelvik, og vi fristet med vafler og kaffe, sier Haukaråsen til dt.no og smiler.

Avslutningsturen markerte slutten på et 50 år langt kapittel. Nå er det SAR Queen som overtar helikopterets oppgaver og beredskapen på Rygge som siste base ut 11. desember 2023. Etter planen overtar SAR Queen i Florø i løpet av 2024. 

Frivillige markerer siste turen
Foto: Svelvik Røde Kors
Frivillige hjelper til med å markere
Foto: Svelvik Røde Kors