Personer på kjøkkenet Vis bildetekst
LÆRER PÅ TVERS: Gjengen fra Moldova er ungdommer i tenårene. De er i Buskerud for å lære hvordan Røde Kors arbeider lokalt. For å ta med ny inspirasjon til Moldova. I dag får de grundig innføring av Fellesverket i Drammen. Det er Røde Kors sitt samlingsted for ungdom i Drammen. (Foto: Robert Walmann/ Røde Kors)

På studietur fra Moldova til Buskerud

− Vi vil inspirere Røde Kors-frivillige i Moldova med alt vi har lært i Norge, sier Ovidiu (17).

Ovidiu er frivillig for Røde Kors i hjembyen Chișinău i Moldova. Nå er han en av 12 ungdommer som har vært på studietur hos Røde Kors i Buskerud og Vestfold. De har sett alt fra sølvgruvene på Kongsberg, gått Gaustatoppen - og vært på Viking-festival i Tønsberg. Men det viktigste handler om Røde Kors, og hva som gjøres lokalt.

Lærer for livet

− Vi er her for å få kunnskap om frivillig arbeid slik at vi kan motivere flere til å bli frivillige i Moldova. Frivillig arbeid får ikke den anerkjennelsen den fortjener i Moldova. Det vil vi gjøre noe med. Derfor er alt vi lærer i Norge viktig for vårt arbeid. Ny kunnskap om førstehjelp, psykososial førstehjelp og gatemegling for ungdom har vært utrolig spennende. Listen over alt vi lærer er lang – og svært interessant, sier han. 

Viktig samarbeid

I Røde Kors har de alle fleste distrikt i Norge et internasjonalt samarbeid med andre distrikt i Europa, kjent under navnet «twinning» 

− I Buskerud har vi de siste årene jobbet med Moldova. Det gjør vi i et godt samarbeid med Vestfold Røde Kors og nasjonalkontoret til Norges Røde Kors. Et «twinning»-samarbeid har flere mål, men først og fremst skal vi lære av hverandre, forteller Jon Peter Wium.

Han er seniorrådgiver for støtte og utviklingsarbeid ved distriktskontoret for Røde Kors i Viken. Wium er også ansvarlig for distriktets samarbeid med Moldova og organiseringen av reisen for ungdommene.

Tett program

I dag er Ovidiu og de andre ungdommene på Fellesverket i Drammen. Der får de koplet av med fritidsaktiviteter og god norsk lunsj.

− Vi har et tett program under besøket. Derfor er det fint å kunne kople av her på Fellesverket sammen med norske ungdommer. Generelt vil jeg si at nordmenn er vennlige og dere har en eventyrlig vakker natur, sier 17-åringen som har planer om å bli lege.

− Uansett hva fremtiden bringer, vil jeg alltid ha et stort Røde Kors-hjerte. Denne turen har gitt meg minner og kunnskap for livet som jeg gleder meg til å dele når jeg kommer hjem, sier han.