Blide frivillige klare til dyst Vis bildetekst
PLASS TIL FLERE: Rekrutteringen til Hjelpekorpsene i Buskerud har en positiv utvikling. Det er tydeligvis populært å gjøre en frivillig innsats. – Men vi har alltid plass til flere på laget, sier Odd Inge Blakkestad, administrativ leder i Hjelpekorpset. (Foto: Privat)

I år venter Røde Kors rekordmange påsketurister til fjells

Buskerud Røde Kors forbereder seg til påsken. – Med fine forhold i fjellet forventer vi rekordmange påsketurister, sier Odd Inge Blakkestad.

Siden tidlig på 90-tallet har Odd Inge Blakkestad vært sentral i påskeberedskapen på Golsfjellet. Han vet hva som kommer til å skje – og hva som ikke kommer til å skje. Han er forberedt på alt. 

Venter storinnrykk

Påsken 2023 ble tidenes travleste påske for de frivillige mannskapene i Buskerud Røde Kors. I år kommer påsken tidlig, det er gode forhold, og det betyr at mange tar turen til fjells.

Påskegeneral Odd Inge Blakkestad og hans frivillige mannskap fra Røde Kors gjør seg derfor klare til storinnrykk.

– Det er mye snø i fjellet og alt ligger til rette for en drømmepåske. Nå gjør vi de siste forberedelsene slik at turistene skal få en trygg opplevelse uansett hvor de ferdes, sier han.

«Den store dugnaden»

Blakkestad og de om lag 300 frivillige som skal bemanne Røde Kors sine utfartssteder i Buskerud i år, er i full gang med trening på vinterberedskap. Det skal også handles inn varer og materiell. Vaktlister skal settes opp, og all logistikk må være på plass. Mange hjelpekorps har også egne kiosker som skal fylles med varer.

Mann som klargjør ting
– Vi erfarer at folk generelt sett er flinke til å kle seg. Det er lenge siden jeg har sett en skiturist i olabukse. Husk at sekken også må inneholde ekstra mat og klær og gjerne en powerbank med ekstra strøm til mobilen, sier Odd Inge Blakkestad fra Røde Kors i Buskerud. (Foto: Anders Engum Blakkestad)

– For oss frivillige er påsken årets høydepunkt. Vi kaller påsken for «Den store dugnaden». Det er ingen andre land i verden som har et frivillig opplegg som vårt, forteller Blakkestad.

Alt kan skje

Han og familien er som vanlig på plass i hytta til Gol og Hemsedal Røde Kors onsdagen før palmehelgen. Fredagen kommer de fleste turistene, og etter hvert kommer oppdragene. Det kan være alt fra å reparere en skibinding, lindre gnagsår, håndtere sykdom eller et illebefinnende. Det kan også forekomme hånd og beinbrudd. Alt kan skje på fjellet.

– Vi har tett dialog med AMK-sentralen og bistår etter behov. Våre snøscootere er alltid i beredskap og vi rykker raskt ut for å hjelpe folk. Som regel handler det om å få folk trygt frem til bilvei der ambulanse eller annen hjelp venter, sier Blakkestad.

Han koordinerer alle påskens hjelpeoppdrag fra kommandosentralen i hytta på Golsfjellet.

– Joda, vi har mange dyktige frivillige, så jeg kommer meg også ut på ski. Det er viktig å nyte påskesola, sier han.