Utenfor Drammen sykehus Vis bildetekst
Foto: Anikken E. Hjelde

Møteplass

I flere uker har frivillige fra Drammen Røde Kors tatt utallige skift på Drammen sykehus.

Benny Larsen, som allerede har tatt på seg seks vakter som sykehusledsager, kan fortelle om et hektisk og spennende oppdrag.

I flere uker har frivillige fra Drammen Røde Kors tatt utallige skift på Drammen sykehus. Benny Larsen, som allerede har tatt på seg seks vakter som sykehusledsager, kan fortelle om et hektisk og spennende oppdrag.

I hvitkledde vester tar de imot mennesker som av ulike grunner må på sykehuset. Det kan være pasienter som skal følges til polikliniske undersøkelser, pasienter som vil ut for å ta seg en røyk, levering av utstyr som pasienter har lånt, hente medisiner på apotek og lista fortsetter ut i det evige.

mini_Drammen2

Korona

Da koronasituasjonen ble alvorlig valgte Drammen sykehus(Vestre Viken) å sende hjem sine faste sykehusledsagere grunnet deres høye alder. De havnet innunder risikogruppen. Sykehuset stod nå uten ledsagere. Drammen Røde Kors ble raskt kontaktet, og takket like raskt ja til et så viktig oppdrag.

"Røde Kors er en beredskapsorganisasjon og støtteaktør for norske myndigheter gjennom en sterk tilstedeværelse i store og små lokalsamfunn".

Dette står skrevet på Røde Kors sine nettsider.

– Dette er en jobb vi kan og burde gjøre for lokalsamfunnet vårt. Hvis man har tid, lyst og kapasitet så er det et oppdrag jeg kan anbefale på det sterkeste.

Etter en kaffekopp og titt på dagens nyheter, setter han seg i bilen og kjører til Dronninggata hvor sykehuset i Drammen ligger plassert. Benny Larsen, som har vært frivillig i Røde Kors i 51 år, har tatt på seg en mengde vakter og stortrives i rollen som sykehusledsager.

Ulike oppgaver

– Vi gjør mye forskjellig! Vi følger pasienter til poliklinikker, følger de til blodprøvetaking, leverer 24-timers EKG-tester, henter medisiner på sykehusets apotek og veldig mye annet.

Benny er på plass klokka halv åtte når han skal ha morgenskift, og det er mange oppgaver som venter.

– Det ble 16.000 skritt på ett av skifta
mine!

Mens vi snakker sammen i sykehusets kantine får Benny en telefon, et oppdrag fra sykehuset. Med et konsentrert blikk tar han i mot beskjed før han legger fra seg telefonen, og tar en slurk av kaffekoppen som er i ferd med å bli kald.

– Dette er et annerledes oppdrag enn det jeg har hatt som hjelpekorpser. Men fy flate så spennende og givende!

– Et spedbarn

For noen dager siden fikk Benny en litt spesiell telefon fra sykehuset.

– Jeg fikk beskjed om å gå opp til barselavdelingen hvor jeg skulle hente et lite barn. Pappaen fikk ikke lov til å komme opp, og mammaen skulle være litt lenger på sykehuset. Tør de gi meg dette oppdraget, tenkte jeg da!

Benny smiler lurt når han forteller om en pappa som stod nede i 1 etasje og tok i mot det lille menneske som ble født noen dager i forveien.

– Det var en veldig fin opplevelse.

Smitte

– Vi har kontakt med såkalt "grønne pasienter" på "grønn sone", og der skal det være smittefritt. Vi kan gå med munnbind om vi ønsker, men det kan være en utfordring når det gjelder mennesker med hørselsproblematikk, som har behov for munnavlesning. Vi har fått klare kjøreregler for hva vi skal og ikke skal utføre, og det gjør meg trygg i oppgaven jeg har påtatt meg.

Vår korte og fine prat nærmer seg slutten. Benny reiser seg opp fra stolen og retter på klærne. Det er tid for flere oppdrag, og telefonen ringer igjen.

– Vi får ta en albuehilsen, sier han med et smil som er like hvitt som Røde Kors-vesten.