To personer i prat. Besøksvenn Inger på besøk Vis bildetekst
Unni og Erik Otto i livlige samtaler. Foto: Erik Norrud/ Røde Kors

Menneskemøter og frivillighet på tvers

Vi kommer inn i en koselig liten leilighet på Filtvet helsehus, og i en stol i stuen sitter en mann og venter på oss. Vi er med besøksvenn Unni Smith på sitt ukentlige besøk hos Erik Otto Dahlman.

Vi setter oss ned i sofaen og Unni spør Erik Otto hva han har gjort siden sist.

– Ventet på deg, sier han med en stort smil om munnen.

Man må ha vært der for å kunne oppleve den hjertevarmen og kontakten disse to har fått på denne korte tiden.

For 22 år siden ble Unni Smith frivillig i Hurum Røde Kors. Hun satt i styret i lokalforeningen da aktiviteten Flyktningguide ble annonsert som et nytt Røde Kors-prosjekt. Unni som selv hadde bodd i utlandet noen år og vært i mange land  på sin seilas jorden rundt tente på ideen. Unni ville være med på etableringen av Flyktningguiden i Hurum Røde Kors og var leder i aktiviteten i mange år.

– Jeg opplevde selv hvor interessant og lærerikt det var å bli tatt imot av hyggelige mennesker da jeg selv var utenlands. Derfor ville jeg bli med på dette, sier Unni.

Ekstra innsats under pandemien

Pandemien førte til at det ble vanskeligere å få gjennomført normal aktivitet i Flyktningguiden. Det kom færre flyktninger og det ble også vanskelig å verve flyktning-guider.

Leder i besøkstjenesten, Solveig Mørch, spurte derfor Unni om hun kunne tenke seg å være en-til-en besøksvenn i en periode og det ville hun. Det var slik Unni og Erik Otto Dahlman ble koblet.

Erik Otto er en flott herremann på 100 år. Han har barn og barnebarn, og ble enkemann for mange år siden.

– Mange av beboerne her jeg bor er ganske dårlige og det er ikke så mange å snakke med her, sier Erik Otto.

Han får ett ekstra glimt i øyet når han snakker om personalet. Han er veldig begeistret for dem, og det sies å være gjensidig.

Erik Otto har levd et langt og begivenhetsrikt liv. Han har jobbet som veterinær og har vært distriktsveterinær flere steder i Norge og i utlandet. Han behersker engelsk, fransk, delvis spansk og arabisk. Hans store interesse var filologi, men han tok tilleggseksamener for å kunne bli dyrlege. Da han fylte 70 år fikk han ikke lenger ut-føre sitt yrke i Norge. Da flyttet han til Sverige, tok en tilleggseksamen, og fikk jobbe der til han ble 80 år. Han er interessert i musikk, natur og mye mer. Det er veldig spennende å høre han fortelle, skyter Unni fort inn, mens praten mellom oss går livlig rundt bordet. Og akkurat det er ikke vanskelig å forstå. Erik Otto er en kunnskapsrik, interessant, bereist person akkurat som sin besøksvenn Unni. Ikke rart at de har funnet tonen.

– Erik Otto er en mann med en herlig sans for humor sier Unni og smiler mens hun kikker bort på Erik Otto som sitter og humrer i stolen sin.

Ukentlige besøk

De har en avtale om at Unni besøker Erik Otto hver onsdag. De hadde sitt første møte som besøkspar sent i fjor høst. De første gangene satt de ute i hagen, men det ble mer uaktuelt etter hvert som vinteren nærmet seg. Bilturer rundt i Hurum er også populært, det er noe Erik Otto settter veldig stor pris på.

– Jeg trenger litt åndelig påfyll gjennom samtaler med andre og det gir Unni meg, sier Erik Otto. 

Erik er avhengig av rullestol, men han kan også rusle langsomt rundt med rullator. Når våren og varmen kommer skal de to ut på tur. De er begge enige om at det skal bli fint å lufte seg litt etter en lang vinter innendørs. Når de møtes pleier Unni å ta med kaffe og noe å bite i til Erik Ottos leilighet. Praten går lett mellom de to og de glemmer helt at det er andre i rommet. De har mye til felles, og Erik Otto følger med på det meste. Han hører mye på radio, så samtalene går ofte på samfunnsspørsmål og nyheter.

Erik Otto har mange mor-somme og interessante opplevelser å fortelle om, sier Unni.

– Jeg kjeder meg aldri, sier Erik Otto.

Når jeg spør om han føler seg mye ensom, sier han:

– Jeg har alltid besøk.

Av hvem da spør jeg:

– Meg selv svarer han og smiler.

Det er godt å se disse to sammen. Det er flott å se at frivillige fra andre aktiviteter kan gjøre en innsats der behovene er. Erik Otto har humoristisk sans og er til tider en skikkelig spøkefugl. Når jeg spør han hva det betyr for han at Unni kommer på besøk hver onsdag sier han:

– Det er veldig hyggelig å få besøk av Unni. Vi kommuniserer meget godt og har det trivelig sammen. Jeg gleder meg til hun skal komme, og har noen ganger problemer med å «holde meg i skinnet» sier han lurt.

Vil du bli frivillig i besøkstjenesten? 

  • Meld deg som frivillig på mittrodekors.no
  • Det blir gjort en samtale for å kartlegge interesser etc
  • Du må ha fylt 18 år
  • Ha signert etikk og taushetserklæring
  • Ha tid (1 time hver uke eller 2 timer annenhver uke)
  • Gjennomføre temakurs besøkstjeneste