Statssekretær

Akutthjelper – en ekstra trygghet

I spørsmålet om liv og død ved akutt sykdom er ofte tid avgjørende. I vårt langstrakte land kan det ta tid for ambulansen å komme frem. Da er akutthjelper et viktig tiltak.

I slike tilfeller er frivillige i Røde Kors Hjelpekorps og andre lignende organisasjoner, en stor og hittil relativt lite brukt ressurs. Nå har denne ressursen blitt satt i system og tre hjelpekorps i Innlandet er med i pilotprosjektet.

Akutthjelper-prosjektet stammer fra Sammen redder vi liv-dugnaden har som mål å redde 200 liv i året.

Fra Røde Kors er det hjelpekorpsene i Brøttum, Løten og Gjøvik som er med på prosjektet. Norsk Folkehjelp har med lokallag fra Moelv og omegn, Rena og Vestre Toten/Gjøvik.

Sånn fungerer det

Appen fungerer slik at de som er på vakt som frivillig, og som deltar i prosjektet, setter seg som aktiv. Ved en hendelse kan AMK se på appen hvem som er nærmest hendelsen. Da kan for eksempel en hjelpekorpser fra Røde Kors, være først på stedet og igangsette livsviktig førstehjelp, før ambulansen kommer.

Et pilotprosjekt

Akutthjelper-prosjektet startet som en pilot i juni 2022 hos sykehuset i Vestfold. I 2023 ble piloten utvidet til å gjelde et samarbeid mellom Sykehuset Innlandet, Røde Kors og Norsk Folkehjelp. Tilbakemeldingene så langt fra Vestfold har vært gode.

Gode tilbakemeldinger fra Helsedepartementet

På åpningen av prosjektet i Moelv var statssekretær fra Helse -og omsorgsdepartemtet, Ellen Rønning-Arnesen (Ap). Hun snakket varmt om samarbeidet mellom det offentlige og frivillige organisasjoner. Selv om frivillige akutthjelpere ikke skal være en erstatning for ambulansetjenesten, så er det et godt supplement som kan redde liv. - Dette prosjektet viser det flotte samarbeidet som kan skapes mellom det frivillige og offentlige, og tar med seg det beste fra begge sider, sa Rønning-Arnesen.

Foto av rygger med Røde Kors-logo i forsamling
Statssekretær Rønning-Arnesen og de andre frammøtte var imponert over akutthjelper og utnytelsen av ressurser. Her sammen med prosjektleder i Norsk Folkehjelp Jonas Vikran Hagen og spesialrådgiver i Helse- og omsorgsdepartementet, Ingrid Vigerust.

Støtte fra gjensidigestiftelsen

Gjensidigestiftelsen har støttet prosjektet med sju millioner kroner til prosjektet. Hans Seierstad fra stiftelsen var på plass under åpningen. Han fullroste prosjektet. - Det viktigste er de første som er på plass, derfor er dette prosjektet viktig for oss å støtte, sa Seierstad.

Nå er fremtiden til prosjektet avhengig av fremtidig finansiering for å leve videre etter 30.06.2023.

Her kan du lese mer om akutthjelper - Akutthjelperbrosjyre-30112018.pdf