Dans, DJ og hiphop på Fellesverket i Bergen Vis bildetekst
ÅPNINGSDANSEN: Amalie Kaurin Ulseth (21) elsker å danse hiphop og var en av over 200 besøkende på åpningsdagen til nye Fellesverket i Gågaten i Bergen sentrum. Hun svingte seg til rytmer fra DJ-en fra Jungelen Ung.

Åpningsdans for nye Fellesverket

– Det er kjempekult det de har fått til her. Jeg håper Fellesverket kan skape et samhold blant ungdommen og et sted å møtes.

Amalie Kaurin Ulseth (21) svever gjennom lokalene, dypt inne i rytmene fra DJ-en fra Jungelen Ung som snurrer plater. Det splitter nye Fellesverket i Bergen har akkurat åpnet dørene for byens ungdommer. Telleren i døren to etasjer lenger nede tikker i raskt tempo mot hundre besøkende.

Dans på Fellesverket sammen med deltakere
ENDELIG ÅPENT: Fellesverket ligger i Gågaten, nærmere bestemt Strandgaten 90-92, i sentrum av Bergen. Målsettingen er at det skal være aktivitet på huset 300-330 dager i året.

Akkurat som Bergen Røde Kors har ønsket og lagt opp til, koker det i de nye lokalene i Gågaten på åpningsdagen. Den delen av Fellesverket som fremover skal være lokaler for Røde Kors sin leksehjelp, er gjort om til dansegulv i kveld. 

Deltaker på fellesverket foran graffitivegg
KOMMER TILBAKE: Amalie Kaurin Ulseth (21) hadde en herlig åpningskveld. Nå gleder hun seg til flere besøk på Fellesverket i Bergen.

– Dette er første gang jeg er på Fellesverket, men jeg kommer absolutt tilbake, sier Amalie.

Det er Knut Børhaug (16) enig i. Han står med en sprayboks sammen med graffitikunstner Marie Doyenne. De holder på å dekorere et svært veggmaleri midt i rommet. Rundt dem sitter ungdommer henslengt i de kule vindussofaene som bølger seg mot gaten utenfor. Den er spesialbygget til Fellesverket og viser byens puls.

To deltakere på fellesverket i bergen
KOMMER TILBAKE: (F.v.) Hamza Toorkhil (16) og Knut Børhaug (16) er enige. Det nye Fellesverket i Bergen er blitt et kult sted.

– Jeg har faktisk ikke visst om Fellesverket før i dag, men her er det god stemning, greie folk og kjekke ungdommer. Det er et fint sted å være. Det ser fancy ut og det er god vibe her.

– Til vanlig liker jeg egentlig best å sitte inne på et mørkt rom og spille gitar og se film, men det er også kjekt å være med venner. Her på Fellesverket er det fotballbord, folk som spiller musikk og konserter, så her er det gøy for mange å være. Det som er viktig for oss unge er å ha et sted å gå, sier Knut. 

Deltakere på Fellesverket spiser i kafeen Kafe Kompis på Fellesverket i Bergen
KOMMER TILBAKE: Leslie Ndikumana (15) er mangeårig deltaker og også frivillig mini-leder for Barnas Røde Kors. Nå er hun superfornøyd med de nye lokalene til Fellesverket i Gågaten.

Utenfor Kafé Kompis sitter Leslie Ndikumana (15). Hun har vært fast deltaker så lenge at hun er blitt mini-leder for Barnas Røde Kors i Bergen. Nå er hun fornøyd med at de litt trange lokalene i den gamle bygården i en annen del av Bergen sentrum, er byttet ut med tre nyoppussede, svære etasjer.

– Jeg synes Fellesverket er et veldig fint sted. Det er gøy å være her, og dette huset er mye større enn det andre, så nå er det plass til flere folk også. Jeg kommer for å gjøre lekser, være med venner eller spille spill. Det er fint at vi har et sted som dette her hvor vi kan møtes og være sammen og bli kjent med nye folk, synes Leslie.

Danseworkshop fellesverket bergen med deltakere som står rundt i ring
DANSEWORKSHOP: Jungelen Ung hadde danseworkshop og oppvisning på åpningen av Fellesverket.

Flytteprosessen har vært lang, men Bergen Røde Kors er stolte av å ha brukt pandemitiden på gire opp. For det gamle Fellesverket ble for lite, ikke minst da det ble krav om avstand og strenge smittevernstiltak. Derfor er senterleder Per Henrik Hanssen en av de blideste i Bergen denne høsten.

enhetsleder og daglig leder i bergen røde kors sammen med byrådsleder bakervik i bergen
GLAD SJEF: Per Henrik Hanssen (i midten) er senterleder for Fellesverket i Bergen. Her i samtale med daglig leder i Bergen Røde Kors, Morten Lillestøl Madsen (t.v.), og ordfører i Bergen, Rune Bakervik.

– Jeg har vært med og jobbet med ungdom i Røde Kors helt fra den gang vi bare kalte det aktivitetshus for unge og ikke hadde et konsept. Så jobbet vi på tvers av landet sammen med mange flinke folk for å finne ut hva det skulle hete og hva det skulle være. Vi landet på Fellesverket, for det handler om at vi skal skape noe sammen og sammen med ungdom. På Fellesverket skal det være mangfold og rom for alle. Det handler om folkene, det handler om mennesker. Det skal være gratis, åpent for alle og uforpliktende. Like muligheter for alle på ungdommens egne premisser, støttet av trygge rollemodeller som er våre Røde Kors-frivillige, sier han.

På åpningsdagen fikk han og staben, de frivillige og samarbeidspartnere som satser ungt i Bergen ros for jobben som er gjort:

– Det Røde Kors gjør for ungdom i Bergen nå er bare helt supert. Dere gjør virkelig det aller beste som går an å gjøre. Dere må bare fortsette med alt sånn som dere gjør nå. Jobben dere gjør er helt fantastisk her. Jeg er så glad for alt dere gjør, sier deltaker Hassan Hammoudi (18), som også er en del av ungdomsekspertgruppen som har bestemt hvordan det nye ungdomshuset skal være.

deltaker på fellesverket i bergen foran graffitivegg
FAST PÅ FELLESVERKET: Hassan Hammoudi (18) kom til Bergen fra Libanon som 13-åring, og oppdaget Fellesverket da han var 14 og ikke engang kunne norsk. Den gang holdt ungdomshuset til i Sverresgate ved kinoen, i mye mindre lokaler enn de Bergen Røde Kors åpner denne høsten.

Ordfører i Bergen, Rune Bakervik (Ap), møtte Hassan på åpningsdagen. Han er enig:

– Jeg er et produkt av kommunale fritidsklubber som det var på 80-tallet. Der fikk jeg mine møter med trygge voksne og ble så inspirert at jeg jobbet der selv da jeg var student. Når jeg ser på de lokalene her, da er jeg rett og slett grønn av misunnelse med tanke på de lokalene vi hadde, sier ordføreren, og legger til: 

– Lokaler og omgivelser er veldig viktig, men det er dette med de trygge voksne og. Gode lokaler og godt utstyr er ingenting uten de gode lederne og de gode frivillige. Det er de som er med og skaper aktiviteten på huset. Årlig jobber det mellom 250 og 300 frivillige med barn og unge i Bergen Røde Kors. Mange av disse vil ha tilhold her på Fellesverket. Dette er avgjørende og viktig, og har vært en rød tråd på Fellesverket i Bergen siden oppstarten i 2017. 

Generalsektretær daglig leder og ordfører i bergen på fellesverket
KOMMER TILBAKE: Ordfører i Bergen, Rune Bakervik (t.h.), hadde selvfølgelig ordførerkjedet om halsen da han deltok på åpningen av nye Fellesverket tirsdag 26. oktober. Her sammen med generalsekretær i Røde Kors, Bernt Apeland (t.v.) og daglig leder i Bergen Røde Kors, Morten Lillestøl Madsen. – Det er så godt å ha dere i gaten. Dere skaper liv og dette kommer til å bli virkelig bra. Det er så innbydende det dere har skapt her, også for oss lokalbeboere på Nordnes, sier ordføreren.

Generalsekretær i Røde Kors, Bernt Apeland, var også i Bergen på åpningsdagen. Han har store planer for Fellesverket-konseptet i Røde Kors i årene fremover:

– For oss i Røde Kors er det viktig at vi etablerer lavterskeltilbud for unge, og dette i Bergen er et av 17 Fellesverk rundt omkring i Norge. Vi skal etablere enda flere. Vi er opptatt av at alle får tilgang til slike tiltak. Vi har sagt til Stortinget og Regjeringen at det må minst være ett gratis lavterskeltilbud for barn og unge i hver kommune. Vi håper at mange andre bidrar til å opprette slike steder.

Ungdommer koser seg på Fellesverket i Bergen
GOD STEMNING: Julie Trønnes Pettersen (t.h.) koste seg på Fellesverket-åpningen sammen med venninnene Emma Putnam (t.v.) og Melanie Badilla. Her sammen med Michelle Ullestad (foran) som spilte en forrykende konsert på åpningsfesten.

Apeland vektlegger at andelen unge som vokser opp i lavinntektsfamilier har økt i løpet av hele 2000-tallet.

– Det betyr at det er et stort behov for å ha møteplasser der det ikke koster noe, der det ikke er noen som stiller krav til at du skal være flink til noe og det er ingen som forventer at du skal komme tilbake jevnlig. Du kan selv velge når du har lyst. Det er et sted du får lov til å være deg selv og kan utvikle deg sammen med andre unge. Det er akkurat det Fellesverket er og skal være, sier generalsekretæren.

Unge koser seg på Fellesverket i kafeen
KOMMER TILBAKE: Abel, Ira og Mizzy koste seg på åpningen av nye Fellesverket med digg mat fra Søtt+Salt. Maten og alt annet på Fellesverket er alltid gratis for alle unge.

Lea Sørstø Simonsen er leder for Røde Kors Ungdom i Bergen. Hun roser Bergen Røde Kors for å gjøre den største ungdomssatsingen i foreningens 127 år lange historie akkurat når man er på vei ut av en pandemi.

– Vi i Røde Kors Ungdom har sett hvordan viruset har knust drømmer. At vi står her i dag i Bergens største ungdomshus, forteller meg at vi i Røde Kors satser på de unge. For meg er det en stor seier. Når vi åpner Nye Fellesverket er det vi som prøver å gjøre drømmer til virkelighet igjen. Vi skal ikke glemme ungdommen. Her skal vi ta vare på alle de drømmene som ungdommene i Bergen har. Vi er sprekkferdige av stolthet, sier Lea.

leder i røde kors ungdom blir intervjuet av media
STOR INTERESSE: Både Bergensavisen og NRK var på plass for å rapportere fra åpningen av Fellesverket. Her er leder for Bergen Røde Kors Ungdom, Lea Sørstø Simonsen, i samtale med BA-journalist Benjamin Vorland Andersrød.

Planene fremover er klare:

– Vi skal lage de beste øyeblikkene på Møteplassen når ungdom får henge, leke, smile, le, spille, flørte og knytte vennskap. Det blir en haug med Treffpunkt-aktiviteter, enten det er Treffpunkt Student eller Treffpunkt Kompis her på Fellesverket, eller når vi tar med oss den gode Fellesverket-stemningen ut av lokalene og arrangerer Treffpunkt Sykt Gøy for unge som er innlagt på Haukeland. Jeg gleder meg til enda flere ungdommer får leksehjelp i disse omgivelsene, opplever gjennombruddet, endelig knekker koden, kjenner at de mestrer og plutselig skjønner faktorisering i matten, sier ungdomslederen.

konsert på fellesverket med mange ungdommer
ELLEVILL STEMNING: CDG Kennedy laget ellevill stemning og full fest under åpningen av Fellesverket.

LES MER: Fellesverket er et Røde Kors-konsept på 17 steder i Norge.

Bla deg gjennom flere bilder fra åpningsdagen under:

En gjeng undommer står i ring og ser på ungdom som danser Gutter er tilskuere til danseworkshop på Fellesverket Generalsekretær Bernt Apeland intervjues av NRK. Ungdommer signerer kunstverk sammen med gatekunstner på Fellesverket i Bergen. Fellesverket i Bergen ligger i Gågaten, nærmere bestemt Strandgaten 90-92. God stemning på konsert på Fellesverket i Bergen. to unge menn nyter en brus Breakdance på åpningen av Fellesverket i Bergen. Breakdance på åpningen av Fellesverket i Bergen.