Kvinne sitter ved PC Vis bildetekst
Elise Smines Eriksen, koordinator for Vitnestøtte i Hordaland Røde Kors. Foto: Røde Kors

Vitnestøtte er blitt digital

Pandemien har fremskyndet flere digitale prosesser. For aktiviteten vitnestøtte, betyr digitalisering at Røde Kors kan hjelpe flere når de skal vitne.

«Å vitne i retten – særlig første gang – kan oppleves som ubehagelig og litt skremmende for mange. Domstolene har ikke kapasitet til å ivareta vitner på en slik måte de ønsker, derfor kommer Røde Kors inn og oppfyller denne viktige oppgaven» forteller koordinator for Vitnestøtteprogrammet, Elise Smines Eriksen.  

Vitnestøtte er en aktivitet hvor frivillige vitnestøtter i Røde Kors er til stede i domstolene for å gi medmenneskelig støtte, informasjon og veiledning til de som skal vitne i retten. Hordaland Røde Kors har drevet med vitnestøtteaktiviteten siden 2009.

«Vi har rundt 20 frivillige for øyeblikket. Det er litt vanskelig å si hvor mange som faktisk er aktive akkurat nå, på grunn av Covid- 19, men vi jobber med å rekruttere enda flere», sier Smines Erikssen, som er ansatt i et prosjekt som skal digitalisere vitnestøtten.

Digital vakt

«På grunn av pandemien, har veldig mange vitnet i retten digitalt, det vil si at de har ikke har muligheten til å besøke domstolen og dermed ei hatt muligheten til å motta vitnestøtte. På bakgrunn av dette, men også fordi vi lever i en stadig mer digitalisert verden og fordi forskjellige typer mennesker har ulike behov, startet vi i år et digitaliseringsprosjekt hvor målet er å få i gang digital vitnestøtte som et fast tilbud. Vi hadde den første digitale vakten mandag 30. august», forteller Smines Eriksen, som deltok på vakten selv.

Koordinator Elise
Frivillighetskoordinator Elise Smines Eriksen

«Vi tror og håper at dette blir et tilbud mange vil dra nytte av, og vi vet at behovet er der. Utfordringen er å formidle tilbudet til målgruppen. Der har vi fortsatt en jobb å gjøre i samarbeid med domstolen og rettssystemet, men vi ser frem til større og større pågang etter hvert!» Avslutter Smines Eriksen.

Håkon Rastum er sorenskriver og leder for Hordaland Tingrett. Han er på besøk på kontoret til Vitnestøtten, som finnes i andre etasje i Bergen Tingrett. Han hilser på aktivitetsleder Helge Robberstad, som har vært aktivitetsleder og frivillig i Vitnestøtten i 9 år.

Sorenskriver og frivillig aktivitetsleder
Fra venstre: Håkon Rastum, Sorenskrive/leder og dommer i Hordaland Tingrett og Helge Robberstad, Aktivitetsleder vitnestøtte Hordaland Røde Kors (Foto: Gry Olsen Tronvold)

Den digitale plattformen holdes åpen hver mandag til onsdag kl. 10-14 for alle som ønsker vitnestøtte digitalt fremover. 

Les her om hvor du henvender deg for å få digital, eller vanlig Vitnestøtte.

Les mer om Vitnestøtte i Hordaland Røde Kors