Deltagere på dans Stord 2024 Vis bildetekst
Agnes Helen Munkejord og Arild Eide er veldig klar for diskotek. Dette har de gledet seg til

Lokal magi på Stord

- Der er han! Gjenkjennende tilrop høres i gangen på Stord Hotell. Glade mennesker i alle aldre, hilser hverandre med stor entusiasme. Det er tid for diskotek for personer med nedsatt funksjonsevne

Litt nervøse frivillige tripper rundt køen som vokser og vokser, i garderoben og i billettsalget. Et pizzabud kommer med et berg av pizza, og det rigges til salg av pizza og brus.

- Vi har fått ett annet rom enn det vi pleier av hotellet denne gangen, så vi er litt spente på om det blir plass, sier Anne Kvalheim, frivillighetskoordinator i Stord Røde Kors.

- Vi arrangerer diskoteket 2 ganger i året, forteller Kvalheim, og sier at det er et veldig populært tilbud.

Deltagerne blir invitert via kommunen, boliger og tilrettelagte arbeidsplasser, fra både Tysnes, Etne, Bømlo og Stord. Deltagerne kommer med ledsager som for eksempel kan være familie, eller en assistent. Noen kommer også alene. At arrangementet er populært, blir ganske snart klart. Det var ca. 70 deltagere påmeldt, men ved opptelling utover kvelden, er det klart at det er over 100 deltagere til stede. Men de frivillige trikser og ordner, flere bord og stoler blir funnet frem og det blir plass til alle selv om det blir trangt.

Frivillige som står på dansegulvet med deltagere
Her er et knippe av de frivillige på dansegulvet. Fra venstre: Bente Vikanes, Inger Marit Larsen, Anne Kvalheim og Oddbjørg Helland

Barnehjelpen

Diskoteket arrangeres av aktiviteten Barnehjelpen, en aktivitet som bare Stord Røde Kors driver i dag. Anne Kvalheim har vært frivillig siden 1992, og var også leder for aktiviteten i mange år, frem til, Inger Marit Larsen tok over i januar i år. Men hun er fortsatt med som frivillig i Barnehjelpen, og i BARK i tillegg til stillingen som Frivillighetskoordinator. I Barnehjelpen er det mange engasjerte ildsjeler som har vært med i aktiviteten minst like lenge. Barnehjelpen er snart 62 år som aktivitet, og diskoteket har de arrangert i over førti av dem.

- I tillegg til diskoteket, arrangerer vi juletrefest årlig den første lørdagen på nyåret, og et årlig leiropphold på Solgården i Spania, i tillegg til flere ulike leirplasser i Norge. Vi arrangerer også pepperkakeby og basar, som også er våre inntektskilder til aktivitetene gjennom hele året, forteller Kvalheim, og legger til at det er en vanskelig aktivitet å få støtte til økonomisk.

- Vi skulle jo helst ønske at deltagerne slapp å betale for inngang til diskoteket, og for pizza og brus. Men det er en helt nødvendig egenandel slik det er nå, for å få det til, sier Kvalheim.

To kamerater på dans
På diskoteket i dag er det en idrettskjendis til stede. Mathias Larsen Lussand, til venstre, har vunnet gull i golf, under Special Olympics (2023); sammen med faren Tor Ove Lussand. På bildet her er han med kompisen Martin Kirketeig Hansen.

Viktig sosial møteplass

Kveldens trubadur, Martin, starter å spille på synthen, og synger sanger som kanskje minner mest om musikk man kan høre på Danskebåten. For de yngste er musikken kanskje litt treg, men det setter ingen demper på stemningen. Dansegulvet fylles raskt opp av deltagere i alle aldre, og sammen med venner og ledsagere, svinger de seg de timene diskoteket varer.

- Dette er en viktig sosial møteplass for dem. En arena å treffes og gjøre noe kjekt sammen med andre, sier Kvalheim, og forteller at det ikke er så mange aktivitetstilbud som er tilrettelagt for personer med nedsatt funksjonsevne.

- Derfor er det så viktig at vi finnes, og at Barnehjelpen opprettholder tilbudet. Det kommer vi til å fortsette å jobbe for å få til, avslutter Kvalheim.

mor og barn på diskoteket
Pernille Johansen har akkurat fylt 14 år og er på diskoteket for første gang. Hun har kommet sammen med mor, Mia T. Pedersen. - Jeg kjenner mange her fra før, forteller hun, og sier at planen for kvelden er både å danse og turne på dansegulvet. Pernille går på Nysæter ungdomsskole, og på turning hver onsdag.
deltager og ledsager på disko 2
Eva Skjelnes er klar for dans, sammen med ledsager Laila Dreyer Skjelnes