
Leksehjelp for voksne: – Vi trenger deg som vil bidra
Bodø Røde Kors har et bredt tilbud for å hjelpe dem som kommer til byen. Leksehjelp for voksne er ett viktig redskap for å gi bedre integrering. Vil du hjelpe oss?
Vi har behov for nettopp deg.
Du som har litt tid til overs og som vil strekke ut en hånd. Noen ganger er det den lille innsatsen som betyr så uendelig mye.
Se video:
Slik som de frivillige som bruker litt av sin tid for å hjelpe menneskene som har havnet i Bodø, av ulike årsaker.
– Vi har en unik rolle nettopp her, sier rådgiver Jørgen Mindrum Hansen hos Bodø Røde Kors.
Han har blant annet ansvaret for å følge opp arbeidet med migrasjon.
Den viktige hverdagen
Med bakgrunn i dette er arbeidet som gjøres i Bodø svært viktig. Her samles folk fra ulike land for å få hjelp til å lære norsk og få en bedre forståelse av hvordan en norsk hverdag fortoner seg.
– Vi ser at de som kommer hit har et brennende ønske om å delta fullt og helt i samfunnet, og da er selvfølgelig språket den første hindringen, sier Mindrum Hansen.

I fjerde etasje i et næringsbygg på Rønvikleira er det etablert flere klasserom. Her sørger de frivillige hos Bodø Røde Kors for at alt blir lagt til rette for en god voksenopplæring. En av dem som har gått i spissen her, er Leif Inge Larssen:
Et lite bidrag
– Jeg synes det er godt å være med og hjelpe innvandrere fra mange krigsherjede land å lære norsk. Det er mitt lille bidrag til at de kommer i gang med livet i Norge.
– Det er hyggelig å bli litt kjent med personer fra en helt annen del av verden. Og de er mer lik oss enn mange kanskje tror. Flere av elevene vi møter på voksenopplæringa har allerede skaffet seg jobb.

Noura Alkhalaf fra Syria er en av de som får hjelp av de frivillige hos Bodø Røde Kors:
– Jeg synes det er bra for integreringen. Det å snakke med folk fra Norge gjør at jeg forstår kulturen bedre. Det er bra å snakke norsk for å bli bedre i språket.
Fremmed-frykten
Å komme til et nytt land kan by på humanitære utfordringer, som for eksempel sosial nød, utnyttelse eller diskriminering.
Personer uten lovlig opphold kan ha det spesielt vanskelig fordi de ofte har veldig begrensede rettigheter. Fremmedfrykt og rasisme utgjør også en humanitær utfordring for migranter over hele verden. Røde Kors-bevegelsen har jobbet med migrasjon i en årrekke.

Derfor er innsatsen til Bodø Røde Kors gull verdt. Og de som er med på jobben, får mye tilbake. Lillian Juilet Lund formulerer det slik:
– Jeg har alltid vært interessert i andre mennesker og kulturer. For meg er det en ære og glede å bidra til at flyktninger lærer seg norsk språk, kultur og nordmenns tradisjoner.
– Våre nye landsmenn er veldig takknemlige for hjelpen de får, og det er gjensidig tillit og respekt mellom dem og oss.
– Jeg lærer mye fra dem, og det er rørende å se hvordan de blomstrer når de lærer og mestrer mer. Det er givende å bygge broer mellom ulike kulturer, og å høre dem fortelle hvordan de arbeider for å bli godt integrert.

Humanitært mandat
For de som får hjelp, betyr det mye:
– Jeg leser, jeg får hjelp til uttale, og jeg lærer norsk, sier Abel Merhawi Fitwi fra Eritrea.
Grunnmuren i alt det Røde Kors bidrar med er tuftet på et humanitært mandat.
– Vår jobb er å bidra til at migranter får tilgang til fundamentale rettigheter som helsehjelp, samtidig som vi skal gjøre det lettere å få til inkludering og en anerkjennelse av migrantenes egne ressurser og evner, understreker Jørgen Mindrum Hansen.

En stor mening
Det er derfor de frivillige hos Bodø Røde Kors finner stor mening i innsatsen de legger ned:
– Jeg synes det gir mening å lære elevene å snakke norsk og øve på norske ord og uttrykk, slik at de får bedre forutsetninger for å klare seg i det norske samfunnet, sier Kristin Skråmm.
Hun får støtte av Berit Undrum:
– Jeg lærer noe nytt hver gang, folkegrupper, språk og kultur, samtidig som jeg føler at jeg gjør noe nyttig og som elevene er fornøyd med.